Translate

8 Mayıs 2010 Cumartesi

Vietnam topraklarına eskiden verilen ad...

Annam,

Çinhindi yarımadasının doğu kesiminde yer alan Vietnam kuzeyde Çin, kuzeybatıda ve batıda Laos, güneybatıda Kamboçya (ya da Kampuçya) ile sınırlıdır; Kuzeydoğuda Tonkin körfezine, doğuda boydan boya Güney Çin denizine, güneybatıdaysa Siyam körfezine kıyısı vardır.
Vietnam toprakları üç bölgede incelenebilir. Bunlar kuzeyden güneye doğru Tonkin, Annam ve Koşinşin dir. 

Tonkin. Kuzeyde, Tonkin tepeleri Kızıl Irmak'm (Song Koi ya da Song Nhi Ha) alçak vadisi ve deltası çevresinde toplanmıştır. Hersinyen'den (Birinci Zaman) kalma sıradağlardan oluşan bir amfiteatr biçimindedir; Fan Si Pan'ın yüksekliği 3 142 m'yi bulur.

Annam, ülkenin en dar kesimini oluşturur. Bölgenin hemen hemen tümü değişik yapıda (Ngoc Linh; 2 598 m, billurlu; Dariac, 700 m, bazaith) yüksek yaylalarla (Annam sıradağları) kaplıdır, bu engebeler doğuda sarp bir yar halinde Güney Çin denizine inerler. Annam Kapısı'ndan Batangan burnuna kadar, denizle dağlar arasında kıyı ovaları serpilidir, çevrelerindeki kum tepecikleri ve denizkulakları, ekilebilir yüzeyleri daha da daraltır.

Koşinşin (67 000 km2) büyük ölçüde Mekong'un deltasıyla çakışır. Irmak burada birçok kola ayrılır, aralarında geniş bataklıklar uzanır: Ho Şi Minh kentinin batısında Sazlar ovası, güneybatıda Kuşlar ovası yer alır. Yıllık taşkın dönemi (hazirandan ekime kadar) ağır ve düzenlidir, alçak ova bereketli bir balçık katmanıyla kaplanır. Irmağın taşıdığı alüvyonları sürükleyen kıyı akıntıları, ucu güneybatıya dönük olan Ca Mau yarımadasını oluşturmuşlardır.

Hiç yorum yok: