Translate

18 Ekim 2015 Pazar

Kalp masajının mucidi, Amerikalı cerrah ...

James Jude,
Dr. James Jude.
Dünyada milyonlarca kişinin hayatını kurtaran kalp masajı tekniğini geliştiren Amerikalı cerrah.
Kardiyopulmoner Resusitasyon (CPR) yöntemi. 1950'lerin sonunda Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenciyken göğsün ortasına elle ritmik olarak basınç uygulamanın kalbi yeniden çalıştırabileceğini ortaya çıkarmıştır. Göğüs kafesinin üstünde ortaya denk gelecek şekilde ritmik bir biçimde baskı uygulayarak duran kalbi yeniden çalıştırma yöntemidir.

1928 yılında doğan ünlü Amerka'lı cerrah, 2011 yılında Miami'de Parkinson hastalığına yakalanarak 2015 yılında, 87  yaşında hayata veda etmiştir. 


Johns Hopkins Üniversitesi’nde 1950 yılında araştırma görevlisi olarak başladığı yıllarda arkadaşları William Kouwenhoven ve Guy Knickerbocker’ın yardımıyla birlikte çalışmalara başlamıştır. Amerikan Kalp Derneği’nin 1963’te resmen onayladığı bu keşif ile kalp masajı, yönteme suni tenefüsün de girmesiyle tıp literatürüne Kardiyo pulmoner Resusitasyon (CPR) olarak geçmiştir. 

1971-2000 yılları arasında birçok farklı hastanede kalp operasyonları gerçekleştirenin Dr. James Jude, Miami Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Jackson Memorial Hastanesi’nde Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi bölüm başkanlığı görevlerini de yürütmüştür.

Amerikan Kalp Derneği'nin Miami başkanlığını yapan ünlü cerrah Bahamalar'daki Sir Victor Sassoon Kalp Vakfı'nın kalp hastası yoksul çocuklara yardım etmek için başlattığı kampanyaya da destek vermişti. 

Yıllar önce fırtınalardan kaçan gemicilerin Sinop limanına sığındığı ve yerli halktan maniler eşliğinde para toplaması olarak bilinen geleneğe verilen ad...

Helesa,
Sellime Çıkma.
Hırçın Karadeniz’in dalgalarından umudu, kurtuluşu simgeler.
Sinop’ta her yıl geleneksel olarak düzenlenen şenlik. Sinop tersane mevkisinde düzenlenir. Helesa yürüyüşü çeşitli maniler söylenerek bu gelenek için hazırlanmış özel bir gemi maketi ile Sinop sokaklarında dolaşarak bahşiş-yardım parası toplanır.

Hikayeye göre; fırtınalı bir kış gününde, yelkenli bir gemi fırtınaya yakalanmış ve Sinop limanına sığınmış. Haftalarca burada mahsur kalan gemide bulunan tayfaların zamanla kumanyası tükenmiş ve açlık baş göstermeye başlamış. Tayfalar dilenmek istemedikleri için de kimseden bir şey isteyememişler.Bir gün kaptanın aklına yiyecek bulmak için bir fikir gelmiş. Tayfalarına hemen bir filikayı süslemelerini söylemiş. Kaptan ve tayfalar süslenen bu filikayla ve gece olması sebebiyle ellerinde çok sayıda fenerle Sinop’ a inmişler ve kent içerisinde çeşitli maniler söyleyerek dolaşıp halktan yiyecek istemişler. Bun gören halk da gemicilere çeşitli yiyecekler vermiş ve böylece gemiciler açlıktan kurtulmuşlar.

Helesa,

Sinop Karadeniz’in tek Doğal Limanı ile çok eski bir denizci kentidir.  Fırtınalı havalarda limana sığınan deniz araçları su üstü bir kent bir koloni oluşturur. Karadeniz’in tek doğal limanı olma özelliğine sahip olan Sinop’ta uzun yıllar önce fırtınalardan kaçan gemicilerin Sinop limanına sığındığı ve burada uzun zaman kalmaları sebebi ile yerli halktan maniler eşliğinde para toplaması olarak bilinen gelenek.