Translate

21 Ocak 2017 Cumartesi

Rus mantısı ...

Pelmeni,
Rus mantısı,
Rus mantısı olarak da bilinen yemek klasik mantı pişirme tekniğiyle hazırlanıyor. Ancak hamuru diğer mantılara göre daha ince açılıyor. Kıymalı, tuzlu harçla yapılan pelmeni, ketçap ve mayonez gibi soslarla servis ediliyor. 
Ayrıca içi marmelat dolu tatlı pelmeniler de hazırlanabiliyor. Bu tür pelmeniler pudra şekeri ile tüketiliyor.

Türk mutfağında Kayseri mantısı, Rusya'da Pelmeni, İtalyan mutfağında Ravioli ve Çerkez mutfağında Haluj, (Hingel, Hınkal) ve Uzakdoğu mutfağında Gyozo hepsi benzer lezzetlerdir.
Pelmeniyi diğer benzerlerinden ayıran en önemli özellik hamurunun çok ince açılması. Tatlı ve tuzlu olmak üzere iki farklı biçimde hazırlanır. Tatlı olanın içine meyveli bir sos, üzerine hafif şeker (pudra şekeri) serpiliyor. 
Tuzlusu ise sade, peynirli, kıymalı olarak yapılıp, afiyetle yenir. Üzerine hafif tereyağı gezdirilerek yenir.

Pelmeni, bir kaşığa 40 tane sığdırdığımız kayseri mantısının lezzet ve zahmeti  yanında pratik bir lezzettir. Yapılışı;
Malzemeler;
Hamuru için; 
4,5 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
2 adet yumurta
2 çay kaşığı tuz

Pelmeninin içi için;
200 gram dana kıyma
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber 
1 Çay kaşığı kırmızı biber(pul)
1 tutam maydanoz

Soğan soyulur ve minik küpler halinde doğranır. Bir tavanın içine zeytinyağı ve soğan alınarak kavrulur. Daha sonra kıyma ilave edilir. Kıymalarda iyice pişince ocaktan alınarak içine baharatlar ve maydanoz konur ve soğumaya bırakılır.

Derin bir kabın içerisinde un, yumurta, su ve tuz ilave edilerek iyice yoğrulur. Çok sert olmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Bu hamuru beş bezeye (yuvarlak hamur parçası) bölün. Her bezeyi ince bir biçimde açın. Bir su bardağının yardımıyla açtığınız hamurlardan küçük yuvarlak hamurlar elde edin. Bu hamurların içine hazırlanan ve soğumaya bırakılan içten-kıymalı harçtan ilave edin. Yarım ay şeklinde kapatarak uçlarını aşağıya doğru birleştirin. İşte size pelmeni. 

Tüm hamurlar için aynı işlem yapılarak bir tepsiye dizin ve buzdolabında yaklaşık 15 dakika dinlendirin. Bir tencerenin içerisinde suyu kaynatın. Kaynayan suyun içine bir miktar tuz ve zeytinyağı ekleyin. Kevgir yardımıyla pelmenileri suya atın. Yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirin ve kevgir ile sudan çıkarıp bir tabağa alın.  Bu lezzet tabağı sos ile ya da sade bir biçimde servis edilir. 
Sos, acı pul biber, tereyağı ve sarımsaktan hazırlanarak yoğurt ile sunulabilir.

20 Ocak 2017 Cuma

Kayseri’nin eski adlarından biri...

Mazaka,
Kanisti,
Kaisareia,
Kayseri,
Eusebeia,

Dünyanın en eski şehirlerinden Kayseri Milattan önce kurulmuş bir şehirdir. Asur'lular döneminde Kayseri'ye Mazaka ismi verilmiştir. 

Kapadokya Krallığı döneminde başkent olarak Eusebeia adını da almıştır. Kayseri bugünkü adını VII. yüzyılda Arap ordularının şehri ele geçirmesinden sonra Kaisareia adını, Kayseri olarak telaffuz etmesinden dolayı Kayseri adını almıştır.

Erciyes dağının eteklerine kurulu Kayseri iline bağlı ilçeler şunlardır.;
Akkışla, Bünyan, Develi, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yahyalı, Talas, Özvatan, Felahiye ve Yeşilhisar.

Kapadokya bölgesinde bulunan ve eskiden ipek yolunun geçtiği Kayseri ilinin komşuları; Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana Niğde, Nevşehir.

15 Ocak 2017 Pazar

Gemi omurgasının baş ve kıç tarafından yukarıya uzanan ağaç ya da demir direklerden her biri ...

Bodoslama,
Podostima, (Rumca).
Bodoslama kelimesi rumca sözcüğünden türemiş ve kullanılmaktadır. Orjinal olarak Pod-Ayak ve Stema-Durmak kelimeleri rumcada birleştirilerek Podostima olarak çevrilmiş ve Türkçeye girmiştir.
Bodoslama, bir geminin baş ve kıçında, gövdenin her iki yanının tam ortada birleştiği kalas veya metal dikmeye denir. 
Teknelerin baş ve kıç tarafından yukarıya doğru uzanan demir, ahşap ya da ağaç direklere verilen ad. 

Gemi omurgasının baş ve kıç tarafında birleşen kısımda omurgadan yukarıya doğru uzanan demir ya da ağaçtan yapılmış direklere bodoslama denir. 

Geminin, teknenin ya da vapurun suyu yararak yüzdüğü zaman baş kısmındaki direklere de bodoslama denir. Herhangi bir şekilde bir yere veya kişiye çarpan cisimler, kişiler için yaptığı bu işi benzeterek bodoslama girdi denir. Pervasızca hareket edenler için de aynı sözcük kullanılır. Kelime Yunancadan pervasızca anlamındadır. Geminin baş kısmındaki burun kısmına baş bodoslama, kıç taraftakine de kıç bodoslama denir. Tabi her zaman kastedilen baş bodoslama anlamındadır.

9 Ocak 2017 Pazartesi

Kapadokya'da bir dere ve vadi...

Zemi,
Zemi Vadisi,
Zemi Valley,

Nevşehir’de ilginç dar bir vadi yapısına sahip gezilecek bir yerdir. Nevşehir - Ürgüp karayolu üzerindedir. Uçhisar yerleşkesinin doğusundadır. Göreme Açıkhava Müzesi civarındadır. Bağlıdere Vadisi, Kermir Tepesi Kabacık mevkisi civarındadır. 

Çeşitli meyve çeşitleri, erik, dut, kayısı, armut ve fındık vardır.

Diğer Vadiler;
Çat,
Bağlıdere,
Üzengi,
Pancarlık,
Derbent(Hayal),
Paşabağı (Keşişler vadisi), 
Zelve,
Gomeda,
Göreme,
Güvercinlik,
Kızılçukur (Gün batımı),
Balkanderesi (Uzun vadi),


7 Ocak 2017 Cumartesi

"Giysi" anlamında argo bir sözcük ...

Faça, (Argo).
Giysi,
Urba,(İtalyanca)
Libas,
Elbise, Esvab, Esvap (İtalyanca).
Roba,
Entari,
Giyim, Kuşam.
İtalyanca roba kelimesinden urba, halk dilinde giysi demektir. 

Argo'da giysi, kılık kıyafet veya yüz,çehre için Faça kelimesi kullanılır.
Giysi, her türlü giyim eşyası, giyecek, elbise, libas, urba demektir.