27 Mart 2009 Cuma
Türkiye' de doğal olarak yetişen meşe türleri
Saplı Meşe, Sapsız Meşe,
Istranca Meşesi, Macar Meşesi,
Çoruh Meşesi, Kasnak Meşesi,
Mazı Meşesi, Tüylü Meşe,
İspir Meşesi, Saçlı Meşe, Yalancı Tüylü Meşe, İran Palamut Meşesi,
Kermes Meşesi, Pırnal Meşesi, Lübnan Meşesi, Makedonya Meşesi,
Akmeşeler, Kırmızı Meşeler, Herdem Yeşil Meşeler
26 Mart 2009 Perşembe
Dünya'daki Tarikatlar...
İslami Tarikatlar,
Hristiyan Tarikatlar,
Yahudi Tarikatları,
Hindu tarikaları,
Budist tarikatları,
Macaristan' da hayvancılık...
Hayvancılık:
Muraköz atı
Macar boz sığırı
Camız
Racka koyunu
Mangalica domuzu
Kendermagos benekli tavuğu
Komondor köpeği
Vizsla köpeği
Puli köpeği
Taksokutu, Macar ördeği
Kaz
25 Mart 2009 Çarşamba
Türkiye' deki kaplıcalar
Afyon-Gazlıgöl, Hüdai(Sandıklı)
Ağrı-Diyadin
Ankara-Kızılcahamam, Ayaş içmeceleri, Karakaya, Haymana,
Balıkesir-Güre(Edremit), Gönen
Bursa-Çekirge, Oylat(İnegöl)
Bursa-Çekirge, Oylat(İnegöl)
Denizli-Pamukkale
Edremit, Balıkesir
Konya-Ilgın(Ilgın), İsmil(İsmil)
Muğla-Sultaniye(Köyceğiz)
Nevşehir-Kozaklı,
Yalova-Yalova
24 Mart 2009 Salı
Bağcılılk Bilimi...
Vitikültür,
Bağcılık bilimi ve uygulamasına verilen addır. Bağların bulunduğu iklim ve toprak koşulları, coğrafi bölgeye uygun üzüm çeşidinin seçimi, bağların tesis edilmesi, aşılama, hastalıklara karşı mücadele ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
Bağ, üzüm bitkisi yetiştirilen bahçe. Üzüm bitkisine asma denir. Asma, çelikle üretilir.Yapılan araştırmalara göre üzümde A, B, B2 ve C vitaminleri vardır. Üzüm sofralık tüketim olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kurutmalık, şaraplık, şıralık, konservelik ve asma yaprağı olarak da kullanılmaktadır. Asmanın kökleri derinlere gittiği için diğer bitkilere oranla daha az yağış alan yerlerde de yetişebilir.
Şarap ve şarap yapımıyla ilgilenen bilim dalına Enoloji, Önoloji (İng. enology) denir.
Türkiye' deki nehirler, ırmaklar
Akarçay, Alata, Aras, Arda, Asi
Botan
Büyük Menderes
Ceyhan
Çekerek, Çine, Çoruh
Delice, Devrez, Dicle
Ergene
Fırat
Gediz, Gerede, Gökırmak, Göksu-Seyhan, Göksu-Kilikya
Habur
Karpuzlu, Kelkit, Kızılırmak, Körsulu, Kura, Küçük Menderes,
Manavgat, Melet, Menderes, Mercan, Meriç, Murat
Piri, Porsuk, Posof,
Oltu,
Sakarya, Salaçor(Doğu Karadeniz), Salur(Güneydoğu Anadolu), Seyhan, Susurluk,
Tunca,
Yeşilırmak,
Zamantı, Zap,
Botan
Büyük Menderes
Ceyhan
Çekerek, Çine, Çoruh
Delice, Devrez, Dicle
Ergene
Fırat
Gediz, Gerede, Gökırmak, Göksu-Seyhan, Göksu-Kilikya
Habur
Karpuzlu, Kelkit, Kızılırmak, Körsulu, Kura, Küçük Menderes,
Manavgat, Melet, Menderes, Mercan, Meriç, Murat
Piri, Porsuk, Posof,
Oltu,
Sakarya, Salaçor(Doğu Karadeniz), Salur(Güneydoğu Anadolu), Seyhan, Susurluk,
Tunca,
Yeşilırmak,
Zamantı, Zap,
Asya' daki nehirler, ırmaklar...
Afganistan, Ceyhun
Azerbaycan,Aras
Birmanya-Burma-Myanmar, İravadi, Saluen ve Sittang
Çin,Amur, Hotan, Muzat, Sarı Irmak, Toşkan,Tekes, Tarım, Kumarık, Çerçen, İrtiş, İli, Yarkent, Yurungkaş, Yangtze, Keriye, Kaşgar, Kaydu, Karakaş
Ermenistan, Debed, Aras, Hrazdan
Filistin, Şeria
Gürcistan, Çoruh, Debed
Hindistan, İndus, Ganj, Brahmaputra
Hong Kong, Şing Mun
Irak, Dicle, Fırat, Şatt-ül-Arap
İran, Aras, Şatt-ül-Arap
Kazakistan, Seyhun,İli, Çu, Ural, İşim
Kırgızistan, Kara Derya, Kumarık, Çu, Narin, Toşkan
Lübnan, Litani, Asi
Malezya, Rejang, Kelantan
Moğolistan, Orhun, Selenge, Yenisey
Özbekistan, Ceyhun,Seyhun, Kara Derya
Pakistan, İndus
Rusya, Abakan, Amur, Angara, Daugava, Dinyeper, Don, İdil, İrtiş, İşim, İzma, Lena, Narova,
Neman, Neva, Obi, Oka, Selenge, Soj, Şahe, Turka, Ural, Voronej, Yenisey
Suriye, Dicle, Fırat, Şeria, Asi
Tacikistan,Ceyhun, Seyhun
Türkmenistan, Ceyhun
Azerbaycan,Aras
Birmanya-Burma-Myanmar, İravadi, Saluen ve Sittang
Çin,Amur, Hotan, Muzat, Sarı Irmak, Toşkan,Tekes, Tarım, Kumarık, Çerçen, İrtiş, İli, Yarkent, Yurungkaş, Yangtze, Keriye, Kaşgar, Kaydu, Karakaş
Ermenistan, Debed, Aras, Hrazdan
Filistin, Şeria
Gürcistan, Çoruh, Debed
Hindistan, İndus, Ganj, Brahmaputra
Hong Kong, Şing Mun
Irak, Dicle, Fırat, Şatt-ül-Arap
İran, Aras, Şatt-ül-Arap
Kazakistan, Seyhun,İli, Çu, Ural, İşim
Kırgızistan, Kara Derya, Kumarık, Çu, Narin, Toşkan
Lübnan, Litani, Asi
Malezya, Rejang, Kelantan
Moğolistan, Orhun, Selenge, Yenisey
Özbekistan, Ceyhun,Seyhun, Kara Derya
Pakistan, İndus
Rusya, Abakan, Amur, Angara, Daugava, Dinyeper, Don, İdil, İrtiş, İşim, İzma, Lena, Narova,
Neman, Neva, Obi, Oka, Selenge, Soj, Şahe, Turka, Ural, Voronej, Yenisey
Suriye, Dicle, Fırat, Şeria, Asi
Tacikistan,Ceyhun, Seyhun
Türkmenistan, Ceyhun
23 Mart 2009 Pazartesi
Likör çeşitleri ...
Şartröz,
Acıbadem, Ahududu, Çilek - Vişne,
Gül - Nane,
Bindallı - Hare -Altın
Portakal - Kayısı
Turunç - Limon
Mandalina
Anisette-Anasondan yapılan tatlı ve şeffaf
Kürasol-Acı portakal kabuğundan yapılan
Osmaniye ilinde bir antik kent...
Hierapolis Kastabala
Asativataya, Asitawanda Karatepe
Kadirli, Flaviopolis
Hemite, Gökçeadam kalesi
Radyoaktif bir element...
Radon, (Rn) renksiz,
Doğada bütünüyler adyoaktif bir gaz.
Toryum, (Th)
Kurşun renginde, havada bozulmaz,
atom enerjisi
kaynağı olarak kullanılır.
Trityum-Radyoaktif hidrojen.
Lodos, güneyden esen yel ...
Kabayel,
Akyel, Bozyel, Aşağıyel, Lodos (Rum.notos )
Akyel, Bozyel, Aşağıyel, Lodos (Rum.notos )
Güneyden veya güneybatıdan esen kuru, sıcak ve bazen de yağış getiren yerel rüzgârdır. Halk arasında Kabayel, Bozyel, Aşağıyel, Akyel olarak da bilinir. Baş ağrısı yaptığı için Kabayel denmiştir.
Avusturya mutfağına özgü, rulo biçiminde sarılan ince yufkadan yapılan elmalı bir tatlı
Malzemeler;
2 su bardağı kadar un
1 tutam tuz
1 yumurta
4-5 çorba kaşığı ılık su
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı pudraşeker
İç malzeme:
3 golden elma
1 kahve fincanı file badem
1 kahve fincanı kuru üzüm
1 çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı eritilmiş margarin
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı pudraşeker
Hazırlanışı;
Unu derin bir kaba alıp bir tutam tuz, sıvıyağ, su, pudraşeker ve yumurtayı ilave edip pürüzsüz ve elastiki bir kıvama gelene kadar yoğurun. Hamuru streç folyoya sarıp 15 dakika dinlendirin. Fırını 190 dereceye ayarlayıp ısıtın.
Elmaları soyup 4?e kesin ve çekirdekli kısımlarını temizleyin. İnce ince dilimleyin. Kuru üzümü ılık suda yumuşatıp süzün. Elma dilimlerini bir kaba alıp eritilmiş 2 kaşık margarini ekleyin ve karıştırın. Badem, tozşeker, limon kabuğu, kuru üzüm ve tarçın ekleyip harmanlayın.
Hamuru bir kez daha yoğurup unlanmış zeminde merdane ile 1-2 mm kalınlığında açın. Kenarlarını keserek dikdörtgen bir hamur elde edin. Hamurun geniş kenarına hazırladığınız iç malzemeyi yayıp rulo yaparak sarın. Kalan 1 kaşık margarinle tepsiyi yağlayıp ruloyu yerleştirin. Üzerine çırpılmış 1 yumurta sarısı sürün. Sıcak fırına verip pembeleşene kadar pişirin. Soğuyunca üzerine pudraşeker serpip dilimleyerek servis yapın.
Osmanlı döneminde kullanılan paralar.
Marbaş, On para değerindeki sikke
Metelik, Eskiden on paraya verilen ad.
22 Mart 2009 Pazar
Bitlis yöresine özgü yemekler,
Büryan kebabı(Perive)-Avşor (Oğlak etinden yapılır)
Ayvanet(ceviz büyüklüğündeki hamurlar kızartıldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenen bir yemek)
Çorti aşı ( Büyük bir tencereye kemikli etler sıralanır, salamura lahana turşusu, dövme ve su ile pişirilir.)
Tutmanç aşı (Bulgur ve et karışımıyla hazırlanan fındık büyüklüğündeki köfteler(glorik), kurut ayranıyla pişirilir. ve daha sonra erişte eklenir.)
Kılorik - Şekalok - Ciğer toplaması - Turşi aşı - Kari aşı - Katıklı dolma - Gebol
Mışefşi - Kengerli pilav - Şirin kayğanak - Mıkaşarlı pilav
Ayvanet(ceviz büyüklüğündeki hamurlar kızartıldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenen bir yemek)
Çorti aşı ( Büyük bir tencereye kemikli etler sıralanır, salamura lahana turşusu, dövme ve su ile pişirilir.)
Tutmanç aşı (Bulgur ve et karışımıyla hazırlanan fındık büyüklüğündeki köfteler(glorik), kurut ayranıyla pişirilir. ve daha sonra erişte eklenir.)
Kılorik - Şekalok - Ciğer toplaması - Turşi aşı - Kari aşı - Katıklı dolma - Gebol
Mışefşi - Kengerli pilav - Şirin kayğanak - Mıkaşarlı pilav
Osmanlı İmparatorluğu' nda zabıta görevlisi.
Böcekbaşı,
Zabıta-ı Hafiye.
Osmanlı Devleti'nde zabıta görevlisi.
Failleri ortaya çıkarılamayan suçları tâkib etme, suçluları yakalama ve diğer gizli zâbıta işleri ile vazifeli amire Böcekbaşı denirdi. Zamanımızda bu görevi yürüten zabıta görevlileridir. Yine Osmanlıda haber alma istihbarat işleri ile uğraşan Çuhadar denilen memuerlar aracılığı ile kanun ve nizamlara aykırı davranışlarda bulunanlara önceden müdahale edilirdi. Böcekbaşı tarafından yakalanan suçlular Ağakapısı, İhtisap Nazırlığına veya Baba Cafer zindanına gönderilirdi. Suçu kesinleşenler dayak, kulak kesme, idam ve hapis gibi cezalara çarptırılırdı. "Eski kulağı kesik" deme buradan türemiştir. Ancak eskiden köpeklerinde kulakları kesilirdi. Aynı ifade oradan da gelmiş olabilir.
Böcekbaşları, resimde görüldüğü gibi siyah kuzu derisi üzerine yeşil kalpak, dar ve uzun cepken, mavi şalvar, kırmızı çizme giyerlermiş.
Osmanlı Devleti'nde zabıta görevlisi.
Failleri ortaya çıkarılamayan suçları tâkib etme, suçluları yakalama ve diğer gizli zâbıta işleri ile vazifeli amire Böcekbaşı denirdi. Zamanımızda bu görevi yürüten zabıta görevlileridir. Yine Osmanlıda haber alma istihbarat işleri ile uğraşan Çuhadar denilen memuerlar aracılığı ile kanun ve nizamlara aykırı davranışlarda bulunanlara önceden müdahale edilirdi. Böcekbaşı tarafından yakalanan suçlular Ağakapısı, İhtisap Nazırlığına veya Baba Cafer zindanına gönderilirdi. Suçu kesinleşenler dayak, kulak kesme, idam ve hapis gibi cezalara çarptırılırdı. "Eski kulağı kesik" deme buradan türemiştir. Ancak eskiden köpeklerinde kulakları kesilirdi. Aynı ifade oradan da gelmiş olabilir.
Böcekbaşları, resimde görüldüğü gibi siyah kuzu derisi üzerine yeşil kalpak, dar ve uzun cepken, mavi şalvar, kırmızı çizme giyerlermiş.
Osmanlı Sarayında bostancı, baltacı ve kapıcıların giydikleri kırmızı çuhadan veya keçeden yapılmış, yukarısı geniş ve kıvrık, boyu uzunca başlık...
Barata, (İtalyanca Barretta).
Bilim doktorlarının ve kardinallerin giydikleri dört köşe külah veya başlık.
Osmanlı sarayında genellikle bostancıların, baltacı ve kapıcıların giydikleri, kırmızı çuhadan yapılmış, ucu kıvrık, uzunca başlık.
Bilim doktorlarının ve kardinallerin giydikleri dört köşe külah veya başlık.
Osmanlı sarayında genellikle bostancıların, baltacı ve kapıcıların giydikleri, kırmızı çuhadan yapılmış, ucu kıvrık, uzunca başlık.
Toz durumuna getirilmiş meyvesi tatlılara güzel koku vermek için kullanılan tımanıcı bir bitki
Vanilya,
Fransızca, Vanille.
Almanca, Vanille.
Yunanca, Vanília.
İtalyanca, Vaniglia.
Japonca, Banira.
Rusça, Vanil.
İspanyolca, Vainilla.
Sivas, Şarkışla ilçesinde bir kaplıca...
Alaman çermiği,
Kangal balıklı çermik.
Akça ağıl çermiği,
Orta bucak çermiği,
Soğuk çermik,
Sıcak çermik,
Gümüşhane yöresine özgü yemekler...
Borani, Çıtma fasulye, Erişte, Fıtfıt haşılı, Gavut çorbası, Hasuda kuymağı, Kara helva, Kaygana, Lalanga, Lemis, Lor dolması, Mantı, Muhla, Pağla denlisi, Siron, Sütlü haşıl, Un herlesi çorbası, Yergök dolması, Zuluflu çorba, Kuşburnu çorbası.
Gaziantep yöresine özgü yemekler ve tatlılar
Abanuş Kebabı, Alinazik, Beyran Çorbası, Börkaşı
Butanya, Cartlak Kebabı, Çağla aşı, Çiğdem Aşı, Daraklı, Et kavurması (Topaç), Firik Pilavı
Kaburga Dolması, Kerebiç-Tatlı, Kölükaşı, Kömeç (Buğulama)Aşı, Kahke, Kahkı-Çörek,
Malhıtalı-Mercimekli Köfte, Maş Çorbası,
Mıcırık aşı, Mıkla-Sarımsak, yoğurt, yumurta, Mumbar Dolması, Pirinç ve pekmezle yapılan bir çorba-Munu, Muni,
Müceddere-Börek, Nişe Helvası, Nevzine,
Şıllık (akıtma)-Tatlı,
Şiveydiz-Taze sarımsak yada soğan ve etle yapılan bir yemek
Yuvarlama-Küçük köftelerle yapılan bir yemek
Van, Erçiş yöresine özgü yemekler ...
Cılbır, Çorti aşı Helise, İşbabyan,
Kavut, Keledoş, Kurut aşı-Grut,(Köfte)
Murtuğa,
Otlu Peynir,
Paluza,
Sengeser,
Şile,
Doğu Anadolu' ya özgü, lahana ile yapılan bir tür yemek yada turşu...
Çorti,
Bitlis ve Van Yörelerinde yaygın olup, özellikle özel günlerde ve davetlerde yapılan önemli yemektir. Çorti, salamura Lahana turşusunun mahalli adıdır.
Malzemeler;
Dövme(Bulgur) 2 su bardağı ,
Tuz 1/2 tatlı kaşığı ,
Su 2 su bardağı ,
Un 1/2 su bardağı ,
Lahana Turşusu 500 gr. ,
Soğan 1 orta boy ,
Margarin (erimiş) 2/3 su bardağı ,
Kımızıbiber 1 tatlı kaşığı ,
Yapılışı;
Dövme(Bulgur) ve tuz geniş bir kaba konur ve 2 su bardağı sıcak su dökülerek üzeri kapatılır. Bulgur kabarınca üzerine un ilave edilerek iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak iki avuz arasına yuvarlak şekil verilir, daha sonra yassıtılır. Turşu suyu, su ilavesiyle 6 su bardağına tamamlanır ve lahana turşusu ile birlikte tencereye konarak kaynatılır. Turşu kaynayınca hazırlana köfteler ilave edilerek 5 dakika sonra yavaşca karıştırılır, kaynadıktan sonra tencerenin kapağı açılır. Yemeğin özelliği salçasız yapılmasıdır. Hafif ateşte 8-10 dakika kadar pişirilir. Diğer taraftan soğan soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranır. Sarımsak ezilerek atılır. Yağ il soğan pembeleşinceye kadar kavrulur, (İçine bir miktar sarımsak veya biber katılması yemeğin lezzetini artırır) ocaktan alınca kırmızıbiber ilave edilir ve suyu ile birlikte servis tabağına alınan köftelerin üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Turşu, çok ekşi ve su miktarı az ise su ilave edilir. Tuz miktarı, turşunun tuz oranına göre ayarlanmalıdır.
Bitlis ve Van Yörelerinde yaygın olup, özellikle özel günlerde ve davetlerde yapılan önemli yemektir. Çorti, salamura Lahana turşusunun mahalli adıdır.
Malzemeler;
Dövme(Bulgur) 2 su bardağı ,
Tuz 1/2 tatlı kaşığı ,
Su 2 su bardağı ,
Un 1/2 su bardağı ,
Lahana Turşusu 500 gr. ,
Soğan 1 orta boy ,
Margarin (erimiş) 2/3 su bardağı ,
Kımızıbiber 1 tatlı kaşığı ,
Yapılışı;
Dövme(Bulgur) ve tuz geniş bir kaba konur ve 2 su bardağı sıcak su dökülerek üzeri kapatılır. Bulgur kabarınca üzerine un ilave edilerek iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak iki avuz arasına yuvarlak şekil verilir, daha sonra yassıtılır. Turşu suyu, su ilavesiyle 6 su bardağına tamamlanır ve lahana turşusu ile birlikte tencereye konarak kaynatılır. Turşu kaynayınca hazırlana köfteler ilave edilerek 5 dakika sonra yavaşca karıştırılır, kaynadıktan sonra tencerenin kapağı açılır. Yemeğin özelliği salçasız yapılmasıdır. Hafif ateşte 8-10 dakika kadar pişirilir. Diğer taraftan soğan soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranır. Sarımsak ezilerek atılır. Yağ il soğan pembeleşinceye kadar kavrulur, (İçine bir miktar sarımsak veya biber katılması yemeğin lezzetini artırır) ocaktan alınca kırmızıbiber ilave edilir ve suyu ile birlikte servis tabağına alınan köftelerin üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Turşu, çok ekşi ve su miktarı az ise su ilave edilir. Tuz miktarı, turşunun tuz oranına göre ayarlanmalıdır.