Gak,
Ahlat, (Rumca).
Ahlat, (Lat. Pyrus elaeagnifolia ).
Armut,
Yabani armut.
Dağ armudu, (Pirus piraster).
Yaban armudu.
Çakal armudu,
Ahlat, Gülgiller (Rosaceae) familyasından, ağaç formunda, beyaz çiçekli, meyveleri olgunlaştıktan sonra yenen yabani bir armut ağacıdır.
Doğada kendiliğinden yetişen Ahlat faydalı bir meyve olup yurdumuzun hemen hemen her yöresinde yetişen ufak boylu bir ağaçtır.
Yaklaşık
olarak 5 – 6 metreye kadar boylanabilirler. Dikenli dalları vardır.
Ahlat kazık köke sahiptir. Nisan ayında beyaz çiçekler açar. Çiçekli ağacı sanki geline benzer ve harika bir görüntüsü vardır. Eylül-ekim
aylarında olgunlaşan meyveleri 3 – 4 cm çapında ve kısa saplıdır.
Meyveler olgunlaşmadan önce açık yeşil, olgunlaştıktan sonra kahverengi
bir renk alır . Meyvesinin buruk bir tadı vardır . Olgun meyveleri taze
olarak yendiği gibi turşusu da yapılmaktadır. Ahlat turşusu çok bilinir.
Ayrıca ağacına elma, armut, badem gibi kültür çeşitleri aşılanabilir.
Halk arasında ahlat meyvesi ishale iyi geldiği bilinir. Meyve olarak
yenir, tadı buruk ama nefisdir. Çiçekleri arıların bal kaynağıdır.
Ahlat, (Rumca).
Ahlat, (Lat. Pyrus elaeagnifolia ).
Armut,
Yabani armut.
Dağ armudu, (Pirus piraster).
Yaban armudu.
Çakal armudu,
Ahlat, Gülgiller (Rosaceae) familyasından, ağaç formunda, beyaz çiçekli, meyveleri olgunlaştıktan sonra yenen yabani bir armut ağacıdır.
Doğada kendiliğinden yetişen Ahlat faydalı bir meyve olup yurdumuzun hemen hemen her yöresinde yetişen ufak boylu bir ağaçtır.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder