Bitlis; Türkiye’de sıcak etin yenildiği tek vilayettir. Etin; mezbahadan çıkmasıyla tüketilmesi, çok kısa bir süre içinde yapılır. Tüketilen et; teke, koyun, sığır ve kısmen de kuzudur.
Bitlis’e özgü yemek çeşitleri:
Ciğer Taplaması, Tutmanc Aşı (Tutmaç), Şekalok, Gılorik-klorik(sulu köfte), Has Dolması, Mişevşi, Ayran Aşı, Turşu Aşı, Çireş Çorbası, Kengerli Pilav, Turşulu Dolma, Fındık Dolması, Gari Aşı, Halise, Soğan Köftesi, Çorti-Cortu taplemesi(Çorti,salamura lahana turşusudur), Gebol, Keledoş, Pıçoç, Halim Aşı, Yalancı Dolma, Şile, Parpar-pappar, Şalgam Yemeği, Soğan Yemeği, Umanç Aşı, Köki, Jağlı Yumurta, Cümür, Yarma Aşı, Kurut Aşı, Bezirgan Çorbası, Kaklı Pilav, Pazik Boranisi, Cevizli fetir, Şor Balıklı Pilav, Baklalı Pilav, Murtuğa-Murtuva (ev helvası), Pişrük, Kabak boranisi, Keşkek, İşbabiyan (Ahlat - Bitlis), Haşil, Tortuk, Kavurga, Ayvanet,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder