2 Nisan 2010 Cuma

Kadınlarda adet görmeme...

Amenoro, Amenero,  (Adet görememe),  

Adet kanamasının olmaması, yani adet görmemeye tıp dilinde "amenore" denir. Bir kadının en az 3-6 ay süreyle adet görmemesi veya normal adet gören kadında 3 siklus boyunca adet olmaması  amenore olarak kabul edilir. Daha kısa süre adet görememe ise "adet rötarı" "adet gecikmesi" olarak adlandırılır.
 
14 yaşına kadar ikincil seks karakterlerinin (meme büyümesi, koltuk altı ve kastıkta tüylenme) gelişmemesi veya ikincil seks karakterleri gelişmesine rağmen 16 yaşına rağmen ilk adetin görülmemesi veya normal adet gören kadında 3 siklus boyunca adet olmaması amenore olarak adlandırılır.  
Adet görememe (amenore), primer (birincil) ve sekonder (ikincil) amenore olarak 2 şekilde olabilir. Hayatında hiç adet görmemiş ise buna primer amenore, daha önceden düzenli adet gören kadında adetin kesilmesine de sekonder amenore adı verilir.  Çeşitli nedenlerle (vajinada perde, kapalı kızlık zarı, vajinanın gelişmemiş olması, rahmin küçük olması ve yumurtalık sorunları nedeniyle) beklenen adet kanamasının gerçekleşememesi, yani adet kanaması olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder