12 Ağustos 2010 Perşembe

Sivas ilinde bir göl...

Lota,
Hafik
Çekme Gölü,
Ayı Gölü,
Gökpınar gölü,
Sülük gölü,
Törük gölü, Tödürge,
Karagöl, Kemis,
Baraj Gölleri; Gölova, Yapıaltın, Maksutlu  

Lota Gölü,
Lota gölünün yerleştiği uvala ve çevresinde jipslerde gelişen morfolojide, 250 metre çapında daireler şeklinde olan iki gölden oluşur.Yaklaşık 250 metre çapında daireler şeklinde olan iki göl, aynı özellikte iki yuvarlak jips dolinini doldurmuştur. Birbirine yaklaşık 500 metre uzaklıkta olan göllerin doğudaki 35 metre batıdaki 10 metre derinliktedir. Suları tatlı olan bu iki güzel göl, sazan, tatlı su kefalı, gümüş gibi balık türlerinin bolluğu ile tanınmaktadır. aynı düzeyde olan göl yüzeyleri yıl içerisinde 3 metreye ulaşan alçalıp yükselme gösterirler.
Hafik Gölü,
Hafik ilçesinin 2 km kuzeyinde, jips platosu üzerinde gelişmiş olan doğu-batı uzanımlı geniş ve yayvan şekilli karstik çanağın tabanında,yaklaşık   2 km. genişlikte bir alanı kaplayan Hafik gölü ortalama 2 metre derinliktedir.Hemen hemen tüm çevresi sazlık ve dibi balçıkla kaplı olan gölün suyu tatlıdır.

Tödürge gölü; İl Merkezine 50 km uzaklıktaki Tödürge Gölü, Sivas-Erzurum karayolu yakınlarında Cencin Ovası’nın doğusundadır. Yüzölçümü 5 km2 olan Tödürge Gölü’nün derinliği ortalama 20 m, en çok 45 m’dir. Dipten ve çevreden kaynaklanan sularla beslenen gölde bol balık yaşamaktadır. 1980’lerin başında uygulanmaya başlanan projeyle gölün fazla suları Kızılırmak’a akıtılmaya başlanmıştır. Gölün doğusunda iki adacık vardır. Yabani yaşam açısından önemi büyük olan bu adacıklarda, kanatlı av hayvanlarından turna yaşar. Soyları tükenmek üzere olduğundan, turnalar koruma altına alınmış, avları yasaklanmıştır.
Gökpınar Gölü: (Gürün), Suyu çok temiz ve duru olan Gökpınar Gölü, Gürün’e 10 km. uzaklıktadır. Doğal güzellikleri ve alabalıklarıyla ünlü olan göl; dipten gelen kaynaklarla beslenmektedir. Derinliği 15 m’yi bulan Gökpınar Gölü’nün fazla suları Tohma Çayı’na dökülür.
Sülük Gölü:Zara ilçesinin kuzeydoğusunda yer alan Şerefiye beldesi sınırları içerisindeki Sülük gölü ilçe merkezi Zara’ya 33 km. Sivas’a ise 103 km. mesafededir. Şerefiye belde merkezinin 1 km. batısında sarıçam ormanları içerisinde bulunan ve suyu tatlı olan göl; dipten kaynayan sular ve gözelerden akıp gelen sularla beslenmektedir.

Sivas ilinde akarsuların vadilerde açtığı oluklarda ve taşıdıkları alüvyonlar geniş ovaları oluşturmuştur. Bunların başında Gemerek Ovası, Yıldızeli (Bedehdun) Ovası ve Suşehri Ovası gelmektedir. İl topraklarını Kızılırmak, Kelkit Çayı, Tozanlı Çayı, Çaltı Çayı, Melet Çayı ve Tohma Çayı sulamaktadır. Sivas’ ın jeolojik yapısında kıvrılma ve yükselmeler sonucunda çöküntü alanlarında bazı göller oluşmuştur. Bunlardan Karagöl, Hafik Gölü, Lota Gölü ve Tödürge Gölü doğal göllerdir. Ayrıca sulama amaçlı olarak Gölova, Yapıaltın ve Maksutlu Barajlarının Baraj Gölleri bulunmaktadır. İlin kuzeydoğusundaki Kılıçkaya Baraj gölünün bir bölümü de il sınırları içerisindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder