Translate

9 Ekim 2009 Cuma

Romatizma tedavisinde ve her türlü ağrıda kullanılan kimyasal bir ilaç...

Noramidopirin ,
Astım Bronşiyale toplumda en sık görülen kronik karakterli bir kaç hastalıktan biridir. Hastalık her yaş grubundan kişileri etkilemekte ve bazı durumlarda ölüme bile sebebiyet vermektedir. Ayrıca hastalığın prevalansının yapılan çeşitli araştırmalarla çocuk ve genç erişkinlerde artış gösterdiği anlaşılmıştır.Yapılan çalışmalarda ülkemizde erişkinlerde % 2-4, çocuklarda % 6-8 civarında astımlı vaka olduğu gösterilmiştir.
   Astma kelimesi İngilizce'de ilk defa 1542 de kullanılmıştır. Yunanca'da ''üfleme, zorlu üfleme'' köklerinden türetilmiştir. Hipokrat’ın artritli hastalarda nefes darlığı olduğunu belirttiğine dair bilgiler olmakla birlikte ilk ayrıntılı bilgiler Galen ve Aretaeus tarafından ortaya konmuştur. Son 20 yılda hastalığın patoloji, patofizyoloji, immünoloji ve farmakolojisinde önemli ilerlemeler kaydedilmiş olmasına rağmen hastalık halen tam olarak tanımlanabilmiş ve sınıflandırılabilmiş değildir. Uluslararası Konsensus Raporunda hastalık şu şekilde tanımlanmıştır.
   ''Astım, mast hücreleri ve eozinofiller de dahil olmak üzere birçok hücrenin rol oynadığı hava yollarının kronik enflamatuar bir rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlığa meyilli kişilerde bu enflamasyon genellikle yaygın fakat farklı derecelerde havayolu obstrüksiyonuna bağlı semptomlara sebep olur. Hava yolu obstrüksiyonu ya spontan olarak veya tedavi ile sıklıkla geri dönüşümlüdür ve havayollarının farklı stimuluslara olan duyarlılığın artmasına sebep olur.''
   Kısaca Astım; wheezing (hışıltı) ve nefes darlığı semptomlarına yol açan, genellikle reversibl havayolu obstrüksiyonu ve aşırı duyarlılığı ile karakterize kronik enflamatuar bir havayolu hastalığıdır. Patolojik çalışmalar en hafif astımda dahi havayolunda enflamasyon olduğunu, bu enflamasyonun hastalığın asemptomatik dönemlerinde dahi devam ettiğini ve havayolu aşırı duyarlılığı ile direk olarak ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Çocukluk çağı astımlarının % 90 'ı, erişkin astımlarının ise % 50-60 'ının allerjik mekanizmalara bağlı olarak gelişir.

Astıma yol açan ilaçlar:

1.Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar:  Salisilatlar,   Aspirin, Diflunisal, Salisilik asit, Polisiklik asitler, Asetik asitler, İndometasin, Acemetasin ,Suliuda, Tolmetin, Aryl alifatik asitler, Naproksen, Diclophenac,  Fenoprofen, İbuprofen, Ketaprofen, Fluribrofen, Enolik asitler, Piroksikam, Tenoksikam, Mefenamik asit, Flufenamik asit, Ketorolak, Tromethamol , Meperidin, Tramadol , Siklofenamik asit,  Aminpirin , Noramidopirin , Sülfinpirazon, Fenilbutazon,  Metamizol.

2.Betablokerler

3.Parasempatomimetikler 

4.ACE İnhibitörleri 


5.Nöromusküler blokerler 


6.Radyolojide kullanılan kontrast ilaçlar 


7. Siklofosfamid

Hiç yorum yok: