Translate

11 Temmuz 2010 Pazar

Tatlı sularda yaşayan, Levreğe benzer bir balık...

Sudak, Lucioperca lucioperca.
Halk arasında Uzunlevrek olarakta bilinir.
 
Yurdumuzda Sudak, tatlısu levreği veya uzun levrek olarak bilinirken, yabancı kaynaklarda sudak, luciaperca, zander, pike-perch, walleye, sander, sandra gibi isimlerle de geçer.

Vücudu ince uzun olup, sırtı koyu renkte, yan tarafları gri-gümüşimsi renktedir. Bilhassa genç fertler üzerinde sırttan karına doğru 8-10 adet koyu renkli enine bantlar bulunur. bu çizgiler yaşlı balıkta soluklaşır, sırtta birbirini küçük bir ara ile takip eder. Kuyruk ve sırt yüzgeçleri üzerindeki ışınları birbirine bağlayan şeffaf zarlar üzerinde sıralanmış siyah benekler vardır. Yanakları umumiyetle çıplaktır. Ağız uç durumlu, ağız açıklığı ise geniştir. Alt ve üst damakta iri ve bunlar arasına serpilmiş küçük ve yumuşak dişler vardır. 
 
Marmara, Trakya, Karadeniz, Göller bölgesi olmak üzere yurdumuzdaki çeşitli iç sularda 10-15 yıl yaşayan, 40-125 santimetreden 130 santimetre boy ve 1-5 kg’dan 12 kilogram ağırlıkta olabilen; hareketli, avcılığı zevkli bir balıktır. Kendinden küçük balıklarla beslenir. Bu günlerde miktarının azaldığı bilenmekle beraber en çok Eğirdir gölünde vardır. Terkos gölü, Çubuk barajları, Hirfanlı barajı, Kesikköprü barajı, Kızılırmak nehrinde de yaşadığı bildirilmektedir.

Sudak balıkları ilkbaharda, Nisan ile Haziran ayları arası, çiftleşirler. Yumurtalarını sığ suda su bitkilerinin üzerine ve çakılların arasına bırakırlar. Kilogram ağırlık başına 40.000 yumurta yapmakta olup bu diğer balik türlerinin ürettiğinden çok daha azdır (Sazan 300-500 bin adet). Sudak balığı çok dikkatli ve ürkek bir balıktır ve kolay kolay tutulamaz. Gündüzlerini dipte geçirip, avlarımak için sabah erken veya akşam üzerleri su yüzeyine çıkar.

Hiç yorum yok: