Translate

21 Ağustos 2010 Cumartesi

Düzenli olarak radyo dalgaları yayan yıldız türü...

Pulsar,
Atarca,

"Kalp gibi atan" anlamına gelen Pulsar denmektedir. İngilizcede kalb atışı anlamına gelen pulsate kelimesinden türetilmiştir. Pulsarlar, içinde bulundukları nebulaların çekirdeği ve kalbi hükmünde oldukları kadar, kalp atışları gibi muntazam fasıllarla (ritimlerle) uzaya radyo dalgaları gönderen nötron yıldızılarıdır.

Yıldızlar öldükten sonra oluşan küçük ama çok yoğun gökcisimlerine pulsar denir. Bu gökcisimleri nebulaların (bulutsu) kalbi gibidir. Saniyede 10 dönüş yaparak 180 derecelik açı ile dışarı radyo dalgaları yayar. Bunlar nötron yıldızlardır. Bazıları şaşırtıcıdır ki kendileri etrafında saniyede 100 bin devir yapabilirler. Ayrıca kızılötesi ve morötesi ışıkta yayabilirler.

Bir yıldız, ömrünü tamamlar ve patlar, çekirdeği kendi içine çöker ve bir pulsara dönüşür, etrafa yayılan toz ve gaz bulutları ise yeni bir gezegen oluşturur. Patlayan kızıl devlerin (süpernovaların) artıklarından oluşan gezegenlere Pulsar gezegen denir. Pulsar Gezegenlerde, pulsarın yaydığı ölümcül radyasyon yüzünden hayat olma olasılığı çok düşüktür. Bazı pulsarlar, radyo dalgalarından başka ışık, kızılötesi ve morötesi ışınlarda yaymaktadırlar. Pulsarın kendi etrafındaki dönüş hızı oldukça yüksektir. Bazıları kendi etrafında saniyede 1000 (bin) devir yapar. Pulsarlar o kadar yoğundurlar ki bir çay kaşığı kadar atarca maddesinin dünyadaki ağırlığı 100 milyon tonu geçmektedir.

Hiç yorum yok: