Translate

6 Ekim 2009 Salı

Cava Adası' nın ortasında, dünyanın en büyük Budacı anıtlarından biri...

Borobodur, Borobudur ismi,
Birden fazla Buda” anlamına gelmektedir. Anıtın 56000 metreküpten fazla taş barındırdığı söylenmektedir. Anıtın üzerinde yer alan 1500 adet panelde, Buda’nın hayatı kabartmalarla resmedilmiştir.Öbür taraftan yüzlerce panel üzerinde de günlük hayata dair kabartmalar vardır.

Borobudur, Meru Dağı’nın Cava versiyonu olan, Güney yarımküre’nin en büyük anıtıdır.Meru Dağı , Hint Mitolojisi’nde evrenin dinlendiği yer olarak geçer.Bir tepe üzerine kurulan ve basamaklı piramit şeklinde olan Borobudur yaklaşık 400 metre yüksekliğindedir.Alt tarafta yer alan 5 adet kare şeklindeki teras maddi hayatı temsil ederken , üst taraftaki üç adet yuvarlak şekildeki teras ruhani krallığı temsil eder. Üst taraflarda yer alan çan şeklindeki stupalar, her birinin içinde birer Buda olan mabetlerdir. Etraftaki dağların şahane manzarasının görüldüğü en üst terasta yer alan 15 metre çapındaki mabet ise Nirvana’yı temsil eder. Ruhani özgürlük

Yapı, MS 775-842 yılları arasında Java Adasında hüküm süren Sanjaya ve Sailendra hanedanları tarafından inşa ettiriliyor, tamamlanmasından çok az bir süre sonra, 856' da hindu işgalinden sonra terkediliyor. Bu bilgileri sizlere aktardığımız Faruk Budak”ın kendi özel sitesinde bu tapınakla ilgili olarak ve rilen bilgilere göre X. yüzyılda üzeri volkanik küllerle, bitki örtüsü ile kaplanmaya başlıyor ve tamamen unutuluyor. 1814 yılında bir ingiliz albay tarafından keşfediliyor.

1855”te başlayan temizleme ve restorasyon çalışmaları neredeyse yüz yıl sürüyor. 1973 on yıl sürecek bir restorasyon projesi başlatılıyor ve 1983 Şubat’ında, eski devlet başkanı Suharto 25 milyon dolarlık projenin tamamlandığını ilan ediyor. 

Alman bilim adamı Hoenig, tapınağın dört ana yönde dört ana girişi olduğunu ve dokuz katlı olduğunu söylüyor. Doğuya bakan ana girişten giren bir budist hacı, her iki tarafı da budist öğretiye ait rölyeflerle dolu açıkhava koridorlarında yükselerek yaptığı yaklaşık beş kilometrelik uzun dairesel yürüyüş sırasında, günümüzün metaryalist dünyasından kurtularak sembolik olarak nirvana aşamasına ulaşıyor. İnanışa göre ilk katı temsil eden ilk beş terasta 432 Buda heykeli, ikinci katı temsil eden yukarıdaki üç terasta da içerisinde birer buda heykeli olan 72 stupa bulunuyor. Nirvanayı temsil eden dokuzuncu kattaki ana stupanın içi boş.
Borobudur Tapınağı dünyanın en harika yapılarından biri olarak ifade ediliyor.

Bir buçuk yüzyıl boyunca Java' da Budizmin ruhani merkezi olan Borodudur, 1814' te Sir Thomas Stanford Raffles keşfedene kadar tüm sırlarını sakladı. 55 bin metre karelik lav kayası, bir dağın üzerine piramit şeklinde altı dikdörtgen yapı, üç teras ve tepe noktayı oluşturan kubbe yerleştirilmiş ve bu devasa yapı oluşturulmuş. Yapının tamamı, Buda' nın kutsal çiçeği, nilüfere benziyor. Bir gölün üzerinde yüzen, patlamaya hazır bir nilüfer çiçeği. Uzandığı her yönde 92 Buda heykeli ve 1460 rölyef sahne yer alıyor. Alt katta, 160 neden sonuç ilişkisini anlatan rölyef, orta katta Buda' nın hayatına ilişkin birtakım hikayeler ve Jataka masallarından sahnelerin resmedildiği rölyefler, üst katta da duvarla çevrelenmiş kare balkon bulunuyor. Balkonu içine alan yuvarlak duvarlar, başlangıcı ve sonu olmayan bir çemberi anlatıyor.

Hiç yorum yok: