Translate

7 Ekim 2009 Çarşamba

Sicilya kökenli New York mafyasına üyeleri tarafından verilen ad...

Cosanostra,


Mafya denildiğinde genellikle akla tek bir örgüt gelir: Cosa Nostra...  ve Sicilya.
Sicilya' ya has Mafya örgütleri; Cosa Nostra (Sicilya Mafyası), Camorra (Napoli Mafyası) ve ‘Ndrangheta (Calabria Mafyası) 1850’lerden beri varlığını sürdürüyor. Roberto Saviano’nun kaleme alarak ölüm kontratına imza attığı büyük örgüt Camorra ise Sicilya Mafyası’nın şöhretine çoktan ulaştı. Tabii bunların dışında Stidda ve Unione Corsa gibi genç mafya grupları da İtalya’da seslerini yükseltmeye başladı.

Bunlardan en büyüğü, Cosa Nostra; Sözcük anlamı ‘Bizim Mesele’ ya da ‘Bizim İş’ olan Costa Nostra 1950’lere kadar seyrek bir yapılanma içindeydi. Küçük mafya ailelerinden oluşan bu örgütün ABD’deki mafyayla ilişkileri sıkı değildi. 1958’de mafya aileleri arasındaki çatışmaları önlemek için, ABD’de Şanslı Luciano’nun önderliğinde bir komisyon (Copa) kuruldu. Copa kuralları koyuyor, anlaşmazlıkları önlüyordu. Kurallar dönemin önde gelen isimlerinden Tommasso Buscetta, Badalamenti ve ‘Küçük Kuş’ Salvatore Greco tarafından belirleniyordu. Copa’da on mafya ailesi vardı ancak 1970’lere gelindiğinde bu yapı üçlü bir yapıya dönüştü. Guentano Badalamenti, Stefano Bondate ve Carleonelerin başı Luciano Leggio…

Leggio 1974’te tutuklandıktan sonra yerini Salvotore Riina aldı. 1978’de tekrar örgütlenen Copa, 1981-83 arasındaki Büyük Mafya Savaşı ile dağıldı. Salvatore Riina ve Bernardo Provenzaro’nun başında bulunduğu Carleone’ler savaştan galip çıktılar. Riina, ‘Büyük Soruşturma’ adıyla bilinen mafya karşıtı büyük operasyon sonrasında, 1994’te tutuklanana kadar Copa’nın lideri olarak kaldı. Onun liderliğindeki yıllara ‘Toto Riina’ dönemi deniyor. Riina’dan sonraki yeni ‘baba’ Provenzano, selefinin kanlı stratejisini terk ederek mafyayı biraz daha karanlığa çekti. Cosa Nostra ‘yüksek’ ve ‘alçak’ olarak adlandırılan ikili yapıya sahipti. Yüksek mafya rüşvet ve büyük ticari faaliyetleri idare ederken, alçak mafya Cosa Nostra’nın ‘kirli işleri’ni yaptı. Cosa Nostra İtalya’da öyle bir nam saldı ki bazı kaynaklar örgütü Fiat’tan sonraki en büyük İtalyan ‘kurumu’ olarak gösterdi. Örgüt 2 bin 500 üyesiyle ABD’de de etkinliğini halen sürdürüyor.

COSA NOSTRA’NIN ÖGÜTLENMESİ
Kendilerini ‘Onurlu Topluluk’ olarak adlandıran Cosa Nostra’nın örgütlenmesi, modern bir şirket örgütlenmesini andırıyor.

Capofamiglia (Don/Baba-Patron)
Consigliere (Danışman/Babanın sağ kolu) 
Sotto Capo (İkinci Başkan) 
Capodecina (Kaptan/Capo) 
Uomini D’onore (Onur Adamı/Asker)  
CARLEONE KASABASI 

12 bin kişilik bu Sicilya kasabası, boyutlarından çok daha büyük bir üne sahiptir. Şüphesiz bu çok da olumlu olmayan şöhreti, içinden çıkan mafya ailesine ve elbette Mario Puzo’nun romanından uyarlanan ünlü ‘Godfather’ üçlemesine borçludur. Yıllardır Cosa Nostra’yı yöneten Carleoneler, geldikleri kasabanın adını herkesin korkuyla hatırlamasına neden oldular. Michele Navarra, Luciano Leggio, Leoluca Bagarella, Salvatore Riina and Bernardo Provenzano bu Mafya babaarından öne çıkanlar. Ancak Carleoneliler’in bu durumdan memnun oldukları pek söylenemez. 2006 yılında son ‘Babaların Babası’ Bernardo Provenzano yakandığında kasabada şenlikler düzenlendi. Provenzo’nun yakalandığı gün olan 11 Nisan bir caddeye isim olarak verildi.

Hiç yorum yok: