Translate

8 Ekim 2009 Perşembe

Türk folkloru ve halk edebiyatı konusundaki derleme ve incelemeleriyle tanınmış bilim adamımız...



Prof.Dr. İlhan Başgöz (d.1921, Sivas). 


Folklor araştırmacısı, yazar.İlhan Başgöz, cumhuriyetin yetiştirdiği bir çınar. Hiç tartışmasız yirminci yüzyılın en değerli aydınlarındandır.Türk folkloru ve halk edebiyatı üzerine yaptığı çalışmalarla uluslararası ün kazanmış bir bilim adamıdır.

1924 yılında Sivas’ın Gemerek ilçesinde doğmuş, 1945’te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Enstitüsünden mezun olmuştur. Aynı yıl mezun olduğu Enstitünün Halk Edebiyatı Kürsüsünden Pertev Naili Boratav’ın asistanı olmuştur.

Öğrencilik döneminde başlattığı folklor (halkbilim)çalışmalarını asistanlığı sırasında Boratav’ın yanında sürdürmüştür. Kürsünün kaldırılmasından sonra da araştırma ve çalışmalarını sürdüren Başgöz, doktorasını vermiş, bir süre liselerde Edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Sonunda Amerika Birleşik Devletlerine giden Başgöz orada İndiana Üniversitesi Asya Araştırmaları Bölümü’ne Öğretim Üyesi olarak girmiştir.

Prof. Dr. İlhan Başgöz, alanında Uluslararası üne kavuşmuş bilim adamlarımızdandır. Halk Edebiyatı, Folklor üzerine pek çok yazı ve kitabı yayınlanmıştır. Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinde yazıları yayımlanmaktadır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi' nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyeliği yapmaktadır.

Eserleri:
Doğu Anadolu'da Folklor Derlemeleri (1947)
İzahlı Türk Halk Edebiyatı Antolojisi (1956)
Manilerimizden (1957)
Köroğlu (1959)
Türkiye Cunhuriyetinde Eğitim ve Atatürk(1968)
Karac'oğlan (1977)
Folklor Yazıları (1987)
Yunus Emre (1990)
Türk Bilmeceleri (Prof. Dr. Andreas Tietze ile birlikte hazırlanan yapıt A.B.D. de Türkçe, İngilizce olarak basılmıştır; 1970),

Hiç yorum yok: