Translate

23 Haziran 2010 Çarşamba

Boyundaki eklemlerde oluşan sinir sıkışması, kireçlenme gibi rahatsızlıklarlaortaya çıkan hastalık...


Boyun fıtığı,

Boyundaki  eklemlerde oluşan sinir sıkışması, kireçlenme gibi  rahatsızlıklarla birlikte, sinirlere ve damarlara  yapılan baskıya boyun fıtığı denir. Boyundaki bir diskin yırtılarak fıtıklaşması  söz konusudur. Yaşlı kişilerde disklerde ve eklemlerde yaşa bağlı değişiklikler de sinirlere baskıya neden olabilir. Gençlerde ise sinir hasarının en önemli nedeni boyun fıtığıdır. Fıtıklaşan disk sinire baskı yaparak ağrı ortaya çıkarır. Belde olduğu gibi boyunda da fıtık olabilir. Boyun Omurları (Vertebralar) birbirinden ayıran diskler yarı eklem sayılır­lar. Disk ortasında jel kıvamında bir madde ve bunun çevreleyen yastıkçıklar­dan oluşur. Bu yastıkçıklardan daha dışta olanlar içtekilere göre serttirler. Yaşın ilerlemesi ve travmaya maruz kalma durumlarında bu yastıkçıklar yıpranmaya başlar. Dıştaki tabaka giderek incelir, ani yapılan ters bir hareket sonrasında yırtılır.

İçteki jel kıvamındaki madde bu yırtıklardan dışarı doğru kayarak, omurilikten çıkıp kola giderek o bölgelere hareket emri veren veya o bölgelerin duyusunu algılamayı sağlayan sinirlere baskı yapar. Böylece boyun, kol ağrısı ve o kolda uyuşma, karıncalanma, bazen de güçsüzlük hissedilir.

Boyun fıtığı belirtileri;
Boyundaki sinir sıkışmasının başlıca belirtisi kola, boyna, göğse  veya omuzlara yayılan ağrıdır. Parmaklarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ile kas güçsüzlüğü de görülebilir. Diğer belirtilerden biri de ellerde koordinasyon eşgüdüm kaybıdır. Besinlerin hormonlu olmasından ve vücuda gereklı desteği sağlayamamsından kaynaklanır. Sinir seviyesinin hangi seviyede  yani hangi omur düzeyinde olduğuna bağlı olarak, ağrı ve güçsüzlük değişik bölgelerde hissedilir.

C4 ve C5 omurları arasındaki sinir  C5 kökü sıkışırsa boyun kökünde omu­zlara ve üst kola yayılan ağrı oluşur. Biseps kasında güçsüzlük ve omuzda his kaybı görülür.  

C5 ve C6 omurları arasındaki sinir  C6 kökü sıkışırsa boyundan omuza ve kürek kemiğine doğru yayılan ve kolun dış tarafına doğru inen bir ağrı oluşur. Biseps kasında güçsüzlük, baş parmak ve işaret parmağında uyuşukluk hissedilir. 

C6 ve C7 omurları arasındaki sinir  C7 kökü sıkışırsa boyundan ve omuz­dan kolun yan yüzüne ve orta parmağa yayılan bir ağrı oluşur. Triseps kasında güçsüzlük, el sırtında ve orta parmakta uyuşma hissedilir. 

Hastalar ellerini başlarının üstüne koyduklarında ağrıda ve uyuşukluğun kay­bolduğunu belirtebilirler. Çünkü bu durumda omurlar arasındaki açıklık art­tığından sinir üzerindeki baskı azalır.
    Boyun fıtığı tedavisi;

    Tedavi hem sinir kökü üzerindeki baskıyı azaltmaya hem de belirtileri hafiflet­meye yöneliktir.
    Böyle durumlarda ilaç tedavisinin yanı sıra öncelikle istirahat, daha sonra fizik tedavi uygulanır.  

    Fizik tedavi; boyun traksiyonu çekme, boyun hareketleri, egzersizler ve ağrıyı ortadan kaldırıcı diğer yöntemlerden oluşur. Fizik tedavi yeterli gelmediği zaman son zamanlarda gelişen tekniklerle bölgeye iğne  epidural steroid enjeksiyonu  veya kateter  epidural lizis adı verilen ince sondalarla girilerek ilaç verilmesi düşünülür. Yine son zamanlarda geliştirilen girişimsel yöntemlerden birisi nükleoplastidir. Doğrudan diskin içine elektrotla ulaşarak diskin ısıtılması ile içinin basıncı düşürülmeye çalışılır. Eğer sinir üzerindeki baskı çok şiddetliyse, kas güçsüzlüğü ileri boyuttaysa, fıtıklaşan disk kısmını çıkarmak ya da sinirin omurgayı terk ettiği boşluğu genişlet­mek üzere cerrahi tedavi uygulanabilir. Boyun fıtığında vucudun ihtıyacı olan besin desteklerının dışarıdan alınması çok önemlidir.

    Hangi tedavi uygulanırsa uygulansın daha sonra hastanın düzenli olarak boyun egzersizlerini yapması ve boyun koruma prensiplerine uyması ağrının sık tekrarlamasını önleyebilir. Besin destekleri asla ihmal edilmemesi gereken önemli bir noktadır. Çünkü fıtık genel olarak yetersiz beslenmeden dolayı yeterli gıdayı alamayan kemiklerimizin zayıf düşmesinden kaynaklanmaktadır.

    Hiç yorum yok: