Borani,
(Borana, Boranı).
Bulgur ya da pirinçle pişirilen üzerine yoğurt dökülerek yenilen ıspanak, semizotu gibi sebze yemeği.
Halk dilinde pirinçli, yumurtalı, yoğurtlu ıspanak vb. sebze yemeğine verilen ad.
Yumurta, yağda kızartıldıktan yahut suda haşlandıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yapılan yemek
Anadolu'nun çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanır.
Yalvaç ve Mecitözü civarlarında borani, ıspanaklı ve fasulyeli olmak üzere iki çeşit yapılır. İçerisine bulgur katılarak haşlanmak suretiyle pişirilir.
Haşlanmış, soyulmuş ve halka halka dilimlenmiş patates üzerine kızdırılmış yağ ve yoğurt dökülerek yapılan yemek.
Yoğurtlu mantı, tatar böreği.
Sarımsaklı yoğurt.
Yoğurtlu bir çeşit köy yemeği.
Bakla taneleri veya pancar saplarıyla yapılmış ve içine bulgur köftesi konulmuş yemek. Pancardan, çömlekte pişirilen ve üstüne sarımsaklı yoğurt dökülen yemek.
Ayva dolması.
Taze ot, pancar, bulgur vb. yapılan yemek.
Tarifi;
1 kg. ıspanak ayıklanıp, yıkanır ve ince ince doğranır. Bir tencerede kendi suyunda kavrulur. Ocakta 5-10 dakika sonra ocaktan alınır. Ispanaklar tencereden alınarak bir tabağa suyu sıkılarak konur ve doğranır. Tencereye 2 kaşık sıvı yağ konur ve kızdırılır sonra ıspanaklar eklenir. Bir kaşık un eklenir. Ispanakların yapışmaması için tencereye azcık su konur. 2 diş sarımsak ince ince kıyılır veya döveçte dövülerek bir kase yoğurt ve tuz ile karıştırılır. Sonra bu yoğurtlu karışım, ıspanakların üzerine dökülür. Bir kaşık tereyağı tavaya konarak eritilir. Sonra üzerine pul biberler atılarak kızdırılır. Hazırlanan bu sos, yoğurtlanmış ıspanağın üzerine dökülür.
Afiyet olsun.
(Borana, Boranı).
Bulgur ya da pirinçle pişirilen üzerine yoğurt dökülerek yenilen ıspanak, semizotu gibi sebze yemeği.
Halk dilinde pirinçli, yumurtalı, yoğurtlu ıspanak vb. sebze yemeğine verilen ad.
Yumurta, yağda kızartıldıktan yahut suda haşlandıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yapılan yemek
Anadolu'nun çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanır.
Yalvaç ve Mecitözü civarlarında borani, ıspanaklı ve fasulyeli olmak üzere iki çeşit yapılır. İçerisine bulgur katılarak haşlanmak suretiyle pişirilir.
Haşlanmış, soyulmuş ve halka halka dilimlenmiş patates üzerine kızdırılmış yağ ve yoğurt dökülerek yapılan yemek.
Yoğurtlu mantı, tatar böreği.
Sarımsaklı yoğurt.
Yoğurtlu bir çeşit köy yemeği.
Bakla taneleri veya pancar saplarıyla yapılmış ve içine bulgur köftesi konulmuş yemek. Pancardan, çömlekte pişirilen ve üstüne sarımsaklı yoğurt dökülen yemek.
Ayva dolması.
Taze ot, pancar, bulgur vb. yapılan yemek.
Tarifi;
1 kg. ıspanak ayıklanıp, yıkanır ve ince ince doğranır. Bir tencerede kendi suyunda kavrulur. Ocakta 5-10 dakika sonra ocaktan alınır. Ispanaklar tencereden alınarak bir tabağa suyu sıkılarak konur ve doğranır. Tencereye 2 kaşık sıvı yağ konur ve kızdırılır sonra ıspanaklar eklenir. Bir kaşık un eklenir. Ispanakların yapışmaması için tencereye azcık su konur. 2 diş sarımsak ince ince kıyılır veya döveçte dövülerek bir kase yoğurt ve tuz ile karıştırılır. Sonra bu yoğurtlu karışım, ıspanakların üzerine dökülür. Bir kaşık tereyağı tavaya konarak eritilir. Sonra üzerine pul biberler atılarak kızdırılır. Hazırlanan bu sos, yoğurtlanmış ıspanağın üzerine dökülür.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder