Otur,
Sati,
Butko,
Görvele,
Sati,
Otur,
Otur,
Sati,
Butko,
Görvele,
Sati,
Otur,
Artvin ve civarında yaygındır. Meyveleri iri, çekirdekleri orta irilikte olup yüksek oranda yağ içerir. Erken olgunlaşır, fakat olgunluk periyodu uzundur.
Soğuğa dayanıklı olduğundan geçit bölgeler için önerilebilir. Yağlık ve sofralık olarak değerlendirilir.
Soğuğa dayanıklı olduğundan geçit bölgeler için önerilebilir. Yağlık ve sofralık olarak değerlendirilir.
Marentelli: Trabzon Akçaabat ilçesinde yaygın olan bölge çeşididir. Meyvesi ve çekirdekleri iri olup erken olgunlaşır. Bölge çeşitleri içinde en az yağ kapsamına sahiptir. Soğuğa karşı dayanıklıdır. Yöresinde yağlık olarak değerlendirilir.
Patos: Trabzon ve civarında yaygın olan bölge çeşididir. Meyveleri küçük, çekirdekleri iri olup %26.8 oranında yağ içerir. Meyveleri erken kararır, olgunluk dönemi uzundur. Genelde yöresinde sofralık olarak değerlendirilir.
Karadeniz bölgesinde; Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Ordu, Samsun, Trabzon ve Artvin illerinde kuzey rüzgârlarından korunaklı kısımlarda zeytincilik yapılmaktadır. Bölgenin kendi yöresel çeşitleri yanında son yıllarda diğer bölgelerden gelen çeşitlere de rastlanmaktadır.
Bölgenin mevcut diğer çeşitleri;
Görvele,
Marantelli, (Trabzon Akçaabat ilçesinde yaygın olan bölge çeşididir),
Otur,
Patos,
Sati, Samsun Salamuralık, Tuzlamalık, Yağlık, Kırmızı Tuzlamalık,
Sinop, Trabzon Yağlık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder