Trileçe tatlısı,
Trileçe,
Arnavutça’ da tri-leçe yani üç sütlü anlamına gelmektedir. Bu tatlının
özelliği yapımında manda, keçi ve inek sütü bir arada kullanılıyor
olmasıdır. Çok lezzetli bu özel tatlının un ile yapılan hafif bir keki
var. Bu kek üzerine karamel sosu dökülüyor. Kek kıvamında karamelli
muhallebi tadında hafif bol sütlü ve
soğuk yenilen bir tatlıdır.
Balkanlara ait yöresel bir tatlıdır. Trileçe kare şeklinde dilimlenip, üzerine karamel sos gezdirilerek, servis edilir. Trileçe Arnavut tatlısının karamelli, çikolatalı soslu olanlarından farklı olarak frambuazlı, böğürtlen veya ahududu çeşitleri de hafif ekşi tadlı olmak üzere de yaygın olarak yapılır.
Malzemeler
Kek için:
1,5 çay bardağı toz şeker
4 adet yumurta
1 bardak un (su bardağı)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu (2 çay kaşığı).
Şerbet için:
3 Su bardağı soğuk süt, (Süt üç cins olmalı. Manda, İnek ve Keçi sütü).
1 Su bardağı toz şeker,
1 paket süt kreması (200 ml.).
Karamel için:
5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı oda ısısında tereyağ
1 paket süt kreması,
Süslemek için:
Hindistan cevizi,
Hazırlanışı;
Yumurtaların aklarını ve sarısını ayırın. Yumurta aklarına 1/3 şeker, ve bir tutam tuz ilave ederek kar haline gelinceye kadar çırpın ve sonra ayırdığınız yumurta sarılarını önce vanilya ve şekerle iyice çırpın, daha sonra sıvıyağ, ılık su, un ve kabartma tozu katarak bütün karışımı karıştırmaya devam edin. Karışımı hafifce yağladığınız büyükboy dikdörtgen cam fırın kabına dökün. Önceden 200 °C, ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişirin. Diğer keklere göre bu karışım daha çabuk pişer. Kekin pişkinliğini kürdan ile kontrol edin. Kek piştikten sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Yumurtaların aklarını ve sarısını ayırın. Yumurta aklarına 1/3 şeker, ve bir tutam tuz ilave ederek kar haline gelinceye kadar çırpın ve sonra ayırdığınız yumurta sarılarını önce vanilya ve şekerle iyice çırpın, daha sonra sıvıyağ, ılık su, un ve kabartma tozu katarak bütün karışımı karıştırmaya devam edin. Karışımı hafifce yağladığınız büyükboy dikdörtgen cam fırın kabına dökün. Önceden 200 °C, ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişirin. Diğer keklere göre bu karışım daha çabuk pişer. Kekin pişkinliğini kürdan ile kontrol edin. Kek piştikten sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Kek soğurken süt ve kremayı karıştırıp şerbeti hazırlayın. Şerbeti için süt, krema, şeker ve süt kremasını karıştırıp, ocakta ılıtın. Hazırladığınız
bu şerbeti ılıyan ve bütün her yerini kürdanla deldiğiniz kekin üzerine
dökerek yedirin. Daha sonra soğuyan kekin üzerine şerbeti dökülen şerbet çekmesi için birkaç saat beklenir.
Karamel sosu için, bir tencereye ine toz şekeri koyun ve ocağın altını açın. Tahta kaşıkla karıştırırak şekeri, rengi karamel rengini alıncaya kadar
karamelize edin. Yani şeker tamaman eriyip, göz göz olup kaynamaya
başlayınca kadar pişirilir. Daha sonra kısık ateşte tutun ve ocağı
kapatın. Kremayı ekleyince şeker hafif katılaşacaktır, ancak merak etmeyin kaynadıkça tekrar eriyecektir.
Karamel
kıvama gelince ocaktan alın ve hazırladığınız şerbetli kekin üzerine
dökün. Burada bu sosu kek zor içine öçekeceğinden önceden ters çevirin
ve üzerine öyle dökün. Böylece daha rahat çekecektir. Hazır hale gelen
Trileçe tatlısı hazır. Tatlıyı buzdolabında bir kaç saat iyice
soğuttuktan sonra dilimleyerek üzerin hindistan cevizi serperek servis
edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder