Barbarry, Berberis.
Barbaris,
İran üzümü.
Karamuk.
Yemeklere ekşimsi bir tat vermesi için kullanılan karamuk bitkisinin bir başka adı.
Karamuk.
Yemeklere ekşimsi bir tat vermesi için kullanılan karamuk bitkisinin bir başka adı.
İran'da
genellikle Berberis diğer bölgelerinde Berberis integerrima Bunge
olarak, bilinen kuş üzümüne benzer bir bitki. Daha çok İran mutfağına
özgü, ekşi bir tadı olan bu bitkinin kurutulmuşu çorba, pilav ve
özellikle tavuk doldurma içinde çok kullanılır. Havucun hafif tatlı tadı
ile zereşkinin ekşi tadı çorbalara ayrı bir lezzet verir. Pilav ve
tavukta ise safran ile ayrı bir uyum sağlar. Mesela tavuk doldurma
işinde ceviz ve zereşk beraber kullanılır. Ayrıca kurutulmuş zereşk
meyvesi ve şekerli su ile yapılan şerbeti ferahlatıcı, huysuzluk
giderici olarak kullanılır. Kalp ve karaciğeri güçlendirir. Zereşk
üzümünün kurutulmuş meyveleri yemek ve ilaç yapımında kullanılır.
İran'da Elburz, Azerbaycan'da Karadağ, Horasan ve Kerman'da Barez dağlarında çok yetişir. Bitki, 1-3 m. boylanabilen (mak. 4m.) uzun dalları, bol dikenleri olup, boğumlu yaprakları ve sarı çiçekleri vardır. Kışın yapraklarını döken bitkinin dalları üzerinde kümeler oluşturan kırmızı meyveleri yaz ortasında olgunlaşır. Meyveleri toplanıp, kurutularak kullanılmak üzere saklanır.
İran'da Elburz, Azerbaycan'da Karadağ, Horasan ve Kerman'da Barez dağlarında çok yetişir. Bitki, 1-3 m. boylanabilen (mak. 4m.) uzun dalları, bol dikenleri olup, boğumlu yaprakları ve sarı çiçekleri vardır. Kışın yapraklarını döken bitkinin dalları üzerinde kümeler oluşturan kırmızı meyveleri yaz ortasında olgunlaşır. Meyveleri toplanıp, kurutularak kullanılmak üzere saklanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder