Çiriş otu,
Sarızambak,
Asphodelus ramosus, Liliaceae
Faydaları;
Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
Memeli basuru tedavi eder.
Mafsal ağrılarını dindirir.
İdrar söktürür.
Adet kanı söktürür. Adet düzensizliklerini düzene koyar.
Saçkıran tedavisinde de kullanılır.
Kullanım Şekli ve Dozu : 2 bardak suya 30 - 40 gr. bitki konularak kaynatılıp balla tatlandırılıp günde 3 defa yemeklerden evvel içilir.
Yumurta ile Mıhlama Yapılması;
1 kg. çiriş otu
3-4 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
kişi sayısı kadar yumurta
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber,
Yapılışı :
Çiriş otları üzerlerindeki beyaz kısım çıkarılır ve güzelce yıkanır. 1 cm uzunluğunda doğranıp tuzlu kaynar suda haşlanır. Suyu süzülüp ılık hale gelince elde sıkılır. Soğanlar piyazlık doğranıp tereyağı-sıvıyağ karışımında pembeleşinceye kadar kavrulur. Çiriş otu da eklenip bir süre karıştırılır. Üzerine yumurtalar kırılıp, tuz eklenir kapağı kapalı olarak pişirilir. Yumurtalar pişince isteğe göre karabiber-kırmızı pulbiber serpilerek sıcak servis yapılır.
Not;
Yemek pastırma, kıyma ile de yapılabilir. Ayrıca sarımsaklı yoğurt ile haşlanmış kısım karıştırılarak rakı mezesi olarak afiyetle yenir.
Not;
Yemek pastırma, kıyma ile de yapılabilir. Ayrıca sarımsaklı yoğurt ile haşlanmış kısım karıştırılarak rakı mezesi olarak afiyetle yenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder