Translate

24 Temmuz 2010 Cumartesi

Havarileriyle birlikte yediği son yemekte İsa peygamberin kullandığı tas...

Graal (Kutsal Kase),
(İng: Holy Grail, Fr: Graal), 

Hristiyan Mitolojisinde, İsa' nın Son Akşam Yemeği' nde kullandığı iddia edilen, mucizevi güçleri olduğuna inanılan tas. Aramatyalı Yusuf' un, çarmıha gerilen İsa' nın damlayan kanını Kutsal Kaseye koyduğuna inanılır.

Kutsal Kase, Son Akşam Yemeği’ nde İsa'nın içmek için kullandığı ve Arimatea’ lı Yusuf’ un çarmıha gerilen İsa’ nın kanını doldurduğu kadeh olarak geçer. Kutsal Kase, İsa’ nın kadehi olarak kabul ediliyor. Ama tarihte Sangreal Belgeleri adıyla anılan belgeler de, inanışa göre Kutsal Kase ile birlikte gömülü. 

Belgelerin bin yıllardır Tapınak Şövalyeleri adı verilen gizli bir örgüt tarafından korunduğuna inanılıyor. Belgelerin Tapınak Şövalyeleri’ ne bunca güç vermesinin nedeni, sayfalarda Kâse’nin gerçek tabiatının açıklanması. Tapınak Şövalyeleri’ne göre Kutsal Kâse bir kâse değil. Kâse efsanesinin yani ayinde kullanılan kadehin dahice düşünülmüş bir alegori olduğunu iddia ediyorlar. Kâse efsanesindeki ayinde kullanılan kadeh, başka bir şeyin, çok daha güçlü bir şeyin mecazi hali. Kutsal Kâse insanlık tarihinde en çok aranan hazinedir. Kâse efsanelere, savaşlara ve bitmek tükenmek bilmeyen sorulara neden olmuştur. Dikenli Taç, Çarmıhta kullanılan Gerçek Haç, Titulus hepsi bin yıllarca arandı ama tarih boyunca aralarında en özeli Kutsal Kâse' dir. Prieure de Sion tarikatında (Tapınak Şövalyelerinin diğer adı) gül sembolü kâse için kullanılmış bir semboldür. Gülü Kâse sembolü olarak kullanmalarının nedeni ise gizliliktir.

Hiç yorum yok: