Translate

30 Temmuz 2010 Cuma

Tunus’ta bir liman kenti...

Tunus' un önemli şehirleri;
Başşehir-Tunus(Tunis), nüfusu yaklaşık 1,5 milyon. 

Bizerte (Liman kenti),
Cerbe, 
Douz,
El-Jem,El-Kaf,
Gabes,
Hammamet,
Kayrevan, Kelibia, Kafsa, Kassarin,
Manastir(Monastır),  Manuba,
Nabeul(Nabul, Nebil), Nefta(Nafta),
Sefakis(Sfax), Suse(Sousse), Silyana,
Tamerzu, Tozeur(Tuzer),Tatavin,
Zaguvan, Zarzis,

Tunus,
Tunus Akdeniz'e kıyısı olan bir Arap İslam ülkesidir. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar. Tunus, Türk vatandaşlarına vize uygulamayan bir ülkedir. Tunus'taki halkın kökenleri Berberi halkına dayanmaktadır. Emeviler döneminde bölge hem Araplaşmış hem de Müslümanlaşmıştır. Tunus Kuzey Afrika'nın en kuzey ülkesidir. Ülkenin büyük kısmı Sahra Çölü ile kaplıdır. Ülkenin iklimi Akdeniz'e yakın olan yerlerde Akdeniz İklimi diğer yerlerde Çöl İklimidir.Kuzey Afrikada yer alan bir kıyı ülkesi. Batıda Cezayir, güneydoğuda Libya, doğuda ve kuzeyde Akdeniz ile çevrilidir. Tunus, Akdeniz bölgesinin orta kesiminde, karşısında bulunduğuİtalya Yarımadası ve Sicilya Adası ile birlikte, Doğu ve Batı Akdenizi birleştiren ve ayıran bir boğaz meydana getirir Sardunya Adasından 200 km, Sicilya Adasından 140 km uzaklıkta bulunan Tunus, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında bağlantıyı kolaylaştırır. Kurucusu Habib Burgiba olup, Resmi dil Arapça ve Para birimi Tunus Dinarı' dır.
Kuzey bölgesi, Atlas Dağlarının Akdeniz kıyısı boyunca uzanımı olan iki dağ şeridinin bulunduğu bölgedir. Bunların arasında Mecarda Vâdisi bulunmaktadır. Bölge nadiren 1000 m'yi aşan yüksekliklere sahip olmasına rağmen dağlık olarak nitelendirilebilir. Ülkenin en yüksek noktaları olan Eş-Şenebi (1544 m), ve Zaguon (1295 m) dağları bu bölgede yer alır.

Sahil bölgesi, ülkenin Tunus şehri güneyindeki kıyı bölgesini içine alan Suse, Sifakis ve Kayrevan şehirlerinin bulunduğu bölgedir. Bu bölge kuzey bölgeden Dorsal Dağı ile ayrılır. Bölge yumuşak tepeleri, geniş ovaları ve plajları ile meşhurdur.

Güney bölgesi 34' üncü enlem dairesinden güneye geçince Gabes Körfezinin çerçevelediği geniş Cafara ve Nefta ovalarından ve Büyük Sahraya ulaşan düzlük arâzilerden meydana gelir. Buraya step ve çöl bölgesi de denilmektedir. Rakım 200 m'nin altındadır.

Yaklaşık 1200 km uzunluğundaki Tunus kıyıları genelde düzdür. Gabes Körfezinde gelgit olayı oldukça önemlidir. Deniz yükselmesi iki metreyi bulur. Akdeniz'de en yüksek gelgit olayı burada olur. Ülkenin önemli nehirleri Mecorda ve Miliare' dir.

Hiç yorum yok: