Translate

31 Ağustos 2014 Pazar

Çukurova' nın güneyinde, Türkiye' nin bir deltada oluşmuş en büyük gölü ...

Akyatan,
Akyatan gölü,
Akyatan Lagünü
Gölkaya Kuş cenneti.

Doğu Toroslardan doğan Ceyhan ve Seyhan nehirlerinin oluşturduğu deltada, denizden kıyı kordonu ile ayrılmış, Adana'nın Karataş ilçesinde bir göldür.  Lagün gölü, denizden kumul alanlar ve bataklıklar ile ayrılmıştır.  


Akyatan gölü ile deniz arasındaki bu bölgede Okaliptus, Akasya, Fıstık Çamı gibi orman mevcuttur. Gölün uzunluğu 17 km., derinliği 4 m. civarında ve alanı  9520 hektar olup tuzludur. Adana'ya 48 km. mesafe uzaklıkta olan bu göl Çukurova'nın en büyük gölüdür. Akyatan gölü uluslararası kritere sahip bir sulakalan ekosistemidir.  

Orman Bakanlığı’nca 1987 yılında alanın tamamı Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilmiş, avcılık yasaklanmıştır.1998 yılında da Ramsar alanı ilan edilmiştir. Bilindiği üzere Ramsar, İran'da bulunan aynı isimle şehirde imzalanan bir antlaşma ile koruma altına alınmış alanları ifade eder. 

Akyatan gölü, göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunmasından dolayı bu kuşlara beslenme, ev, konaklama, hostel hatta üreme imkanı sağlamaktadır. Bu alanda dikkuyruk, yaz ördeği, elmabaş patka, suna, sakarmeke, turaç, saz horozu, kocagöz, fiyu, kılıçgaga, sumru, kumkuşu, akça cılıbıt, İbibik, Turna, Yeşil Arıkuşu, Su çulluğu, Kızılbacak, mahmuzlu kız kuşu ve flamingo kuşları bulunur. Ayrıca gölde Çipura, Kefal, Levrek ve Mavi Yengeç gibi deniz canlıları bulunmaktadır.  
 
Özellikle İran’ın Urumiye Gölü’nden gelen çok kalabalık bir flamingo sürüsü kışı bu gölde geçirmektedir. 

Hiç yorum yok: