Translate

1 Ağustos 2014 Cuma

Pullu karınca yiyen adıyla bilinen Asya, Afrika ve Pasifik adalarında yaşayan bir hayvan ...

Pangolin,Pang Goling.
Pullu karınca yiyen adıyla da bilinir.



Pangolin, Asya, Afrika ve bazı Pasifik adalarında yaşar. Malay dilinde pangolin (pang goling), , toparlanan hayvan demektir. Uzaktan kertenkeleye benzeyen vücutları, kiremit gibi üst üstte dizilmiş keratin pullarla kaplıdır. Pullar arasında kıllar vardır. Görünümü kozalaksıdır. Başları uzun ve sivri yapılı olup koni şeklindedir. Demiri bile cizebilecek sertlikte olan sarı-kahve rengi keratin pullar, yerliler tarafından mızraklarının ucuna takarak avlanmada kullanılır. Bu pullar vücudunun alt tarafında yoktur.

Bir tehlike halinde veya korktuğu zaman zemberek şeklinde kıvrılarak topaç şeklini alır. Keskin, hareketli pullarını kabartır. Böylece korkutucu bir görünüm alır. Aynı zamanda tıslayarak düşmanlarını ürkütür. Bazıları kokarca gibi pis bir koku fışkırtır. Kazıcı tırnaklara sahiptir. Dişleri yoktur. Dilleri uzun, yapışkan ve iplik şeklindedir. Boyları 50-60 cm, kuyrukları ise 30-40 cm kadardır. Güçlü koku alma duyuları sayesinde karınca ve termit yiyerek genelde geceleri avlanırlar.  Gündüzleri topraktaki yuvalarında veya ağaçlar üzerinde topak olarak uyurlar. Ömürleri 3-5 yıl olduğu biliniyor. 

Pangolin, sedef hastalığına ve kan dolaşım bozukluğuna iyi geldiği biliniyor. Ayrıca ilaç üretiminde kullanıldığı için kaçak olarak avlanılmaktadır. 

Bu durum soyunun ve sayısının tükenmesine yol açmaktadır. Hele hele bir de Endonezya'da bu hayvanın fetusundan yapılan çorbası, cinsel gücü artırdığı inancı bu hayvanların tükenişini hızlandırmıştır.






















Hiç yorum yok: