Translate

5 Mayıs 2018 Cumartesi

Anadolu'nun bazı yörelerinde çınara verilen ad ...

Çınar,
Biladan,

Anadolu'da çınara verilen adlar.

Biladın, Biladin, Beladan, Biledan,
Bulada, Bildan,
Çaymığ, Çaynuğ, Çilbirtir,  Çohar, Çünük,
Gavlağan,  Gavlan,  
Kavlagan, Kavlağan, Kavlan,
Sınar, Şınar.


Çınar, Platanaceae (Çınargiller) familyasından, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Yaklaşık 1000 yıl yaşama süresine sahip olan çınar ağaçlarının en önemi özelliklerinden biri, 10 m. çevresiyle, 30-40 m. boylarıdır. Ülkemizde en çok rastlanılan türü, Doğu Çınarı (Platanus orientalis) dır. Çınar ağacının, kökleri sağlam, dalları dağınık ve kalındır. Kirli havayı emme özelliğine sahiptir. Güneşe benzeyen meyveleri vardır. Dökülen yaprakların uçları sivri ve dişli, dipleri ise yuvarlaktır. Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından biri 600 yaşındaki Bursa'nın İnkaya köyünde İnkaya Çınarıdır. Anadolu coğrafyasında ulu çınar diye onurlandırılan çınar ağacı anavatanı Kuzey Amerika ve Doğu Avrupa olarak bilinmektedir. 

Büyük gövdesi ve hava kirliliğinden etkilenmemesi nedeniyle park, bahçe ve yol kenarlarına dikilir. Çınar ağacı, uzun yaşamı ile anıt ağaç olarak bilinir.

Kütük sürgünü verme özelliğine sahiptir. Çok hızlı bir şekilde büyüme özelliği vardır. Ömürleri çok uzundur. Yaşlı çınar ağaçlarının içleri çürür, ama yaşamlarını devam ettirirler.

Her türlü toprakta yetişebilmektedir. Dört mevsimde ekilir. Çınar ağacı, Mobilya, ahşap, parke  ve Tıp sektöründe kullanılır.  Mürekkep yapımında kullanılır.





Çınar ağacının kabuğu, diş ağrısına iyi geldiği bilinmektedir. Diş ağrısını gidermek için ağacın kabuğu sirke ile kaynatılıp gargara yapılır. Diş etlerini güçlendirmektedir. 

Hafif yanıkları iyileştirme özelliği vardır. Yanıklarda sirke veya suyla kaynatılan çınar kabukları derinin yenilenmesinde yardımcı olur. Vücuttaki şişleri indirmede kullanılır.
Hayvan zehirlenmelerine iyi geldiği, merhemiyle sedef hastalığına iyi gelmektedir.  Kabuğundaki tannik asit (tanen) bulundurması nedeniyle bazı deri hastalıklarında ve göz rahatsızlıklarında antiseptik olarak, ayrıca ishalde ve yüksek ateşte kullanılır. Kabuğu yakılarak elde edilen kül, iltihaplı yaralara uygulandığında tedavi edicidir. Çınar ağacı kabuğunun kabız yapıcı özelliği bulunur, dikkat ediniz. Her şekilde doktorunuza danışmadan tedavi amaçlı kullanmayınız.

Çınar ağacının türleri şunlardır.;
Doğu çınarı, Batı çınarı, Arizona çınarı, California çınarı, Meksika çınarı, Londra çınarı

Rzedowski çınarı, Gentry çınarı, Chiapas çınarı, Kerr çınarı, Oaxaca çınarı.

Hiç yorum yok: