Translate

16 Mayıs 2018 Çarşamba

"Yılancık" da denilen akut deri enfeksiyonu ...

Erezipel,
Erizipel (Crveni vjetar).
İng. erysipelas 
Yılancık,
Bir deri enfeksiyonu.

Yılancık hastalığı olarak da bilinen erizipel; deride ağrı, kızarıklık, şişlik ve ısı artışı ile ortaya çıkan en çok bacaklarda görülen bir deri enfeksiyonudur. Cilt altında ilerleyen kırmızı, sıcak, dokunmaya hassas Hemofilus İnfluenza adlı bakteriler sebep olur. 


Bacaklarda, kollarda, yüzde ve bebeklerin göbek kısmında ortaya çıkan bir tür bakteriyel enfeksiyon olan Erezipel bir cilt hastalığıdır. Mikrop küçük yaralardan, sıyrıklardan girer. Girdiği deri bölgesinde ağrılar yaşanır. Derinin mor ve kırmızı arası bir renge dönüştüğü görülür. Genelde 3 yaşın altındaki çocuklarda, yaşlı insanlarda ve damardan uyuşturucu bağımlılarında görülür.  

Hastalığın belirtileri; Yüksek ateş, üşüme ve titreme, kırgınlık, kenarları kabarık, kırmızı, şiş, sıcak ve ağrılı deri bölgesi ve kabarcıklar, yüzde, kırmızı şişmiş erizipel alanı genellikle hem burun hem de yanakları kapsar. Tedavide gecikilirse enfeksiyon vücuda yayılabilir. 

Genel olarak, tedavi 10-14 gün boyunca devam eder. Erizipel tedavisinde antibiyotik ve topikal antibiyotik tedavisi uygulanır. Penisilin gibi antibiyotikler, erizipel için normal tedavidir. Lezyonun olduğu bölgenin 7-10 süre ile sabunlu su ile yıkanması gereklidir.

Yılancık hastalığı, hasta kişilerden sağlam kişilere doğrudan doğruya bulaşabilir. Genelde hasta kişinin kirlenmiş eşyalarının kullanılması ile dolaylı olarak da bulaşabilmektedir. Bu nedenle eskiden bu hastalığa sahip kişiler karantinaya alınarak tedavi edilmekteydi. 

Hiç yorum yok: