Çorti,
Bitlis ve Van Yörelerinde yaygın olup, özellikle özel günlerde ve davetlerde yapılan önemli yemektir. Çorti, salamura Lahana turşusunun mahalli adıdır.
Malzemeler;
Dövme(Bulgur) 2 su bardağı ,
Tuz 1/2 tatlı kaşığı ,
Su 2 su bardağı ,
Un 1/2 su bardağı ,
Lahana Turşusu 500 gr. ,
Soğan 1 orta boy ,
Margarin (erimiş) 2/3 su bardağı ,
Kımızıbiber 1 tatlı kaşığı ,
Yapılışı;
Dövme(Bulgur) ve tuz geniş bir kaba konur ve 2 su bardağı sıcak su dökülerek üzeri kapatılır. Bulgur kabarınca üzerine un ilave edilerek iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak iki avuz arasına yuvarlak şekil verilir, daha sonra yassıtılır. Turşu suyu, su ilavesiyle 6 su bardağına tamamlanır ve lahana turşusu ile birlikte tencereye konarak kaynatılır. Turşu kaynayınca hazırlana köfteler ilave edilerek 5 dakika sonra yavaşca karıştırılır, kaynadıktan sonra tencerenin kapağı açılır. Yemeğin özelliği salçasız yapılmasıdır. Hafif ateşte 8-10 dakika kadar pişirilir. Diğer taraftan soğan soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranır. Sarımsak ezilerek atılır. Yağ il soğan pembeleşinceye kadar kavrulur, (İçine bir miktar sarımsak veya biber katılması yemeğin lezzetini artırır) ocaktan alınca kırmızıbiber ilave edilir ve suyu ile birlikte servis tabağına alınan köftelerin üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Turşu, çok ekşi ve su miktarı az ise su ilave edilir. Tuz miktarı, turşunun tuz oranına göre ayarlanmalıdır.
Bitlis ve Van Yörelerinde yaygın olup, özellikle özel günlerde ve davetlerde yapılan önemli yemektir. Çorti, salamura Lahana turşusunun mahalli adıdır.
Malzemeler;
Dövme(Bulgur) 2 su bardağı ,
Tuz 1/2 tatlı kaşığı ,
Su 2 su bardağı ,
Un 1/2 su bardağı ,
Lahana Turşusu 500 gr. ,
Soğan 1 orta boy ,
Margarin (erimiş) 2/3 su bardağı ,
Kımızıbiber 1 tatlı kaşığı ,
Yapılışı;
Dövme(Bulgur) ve tuz geniş bir kaba konur ve 2 su bardağı sıcak su dökülerek üzeri kapatılır. Bulgur kabarınca üzerine un ilave edilerek iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak iki avuz arasına yuvarlak şekil verilir, daha sonra yassıtılır. Turşu suyu, su ilavesiyle 6 su bardağına tamamlanır ve lahana turşusu ile birlikte tencereye konarak kaynatılır. Turşu kaynayınca hazırlana köfteler ilave edilerek 5 dakika sonra yavaşca karıştırılır, kaynadıktan sonra tencerenin kapağı açılır. Yemeğin özelliği salçasız yapılmasıdır. Hafif ateşte 8-10 dakika kadar pişirilir. Diğer taraftan soğan soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranır. Sarımsak ezilerek atılır. Yağ il soğan pembeleşinceye kadar kavrulur, (İçine bir miktar sarımsak veya biber katılması yemeğin lezzetini artırır) ocaktan alınca kırmızıbiber ilave edilir ve suyu ile birlikte servis tabağına alınan köftelerin üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Turşu, çok ekşi ve su miktarı az ise su ilave edilir. Tuz miktarı, turşunun tuz oranına göre ayarlanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder