Translate

15 Mart 2009 Pazar

Afrika'ya özgü bir yaban kedisi

Serval, (Leptailurus serval) 

Orta boyutlu Afrikalı vahşi bir kedidir.  85 cm. uzunlukta, 40 cm. civarında da kuyruk uzunluğu olan uzun bacakları ve kısa sayılabilecek kuyruğu ile narin bir hayvandır. Uzun, oval kulakları birbirlerine yakındırlar. Postunun deseni değişiklik gösterir. İnanılmaz uzunluktaki bacakları, ki ona inanılmaz derecede hızlı koşma ve yüksekliklere bir çırpıda sıçrama yeteneği verir,  kenarları beyaz tüylerle harelenmiş uzun kulakları ve küçük gözleri olan bir hayvan.  Kum rengi kürkünün üzerindeki kırmızı, kahverengi lekelerle çok güzel bir görünüme sahiptir. Kürkünün bu güzel görünümü ne yazık ki onu kürk avcılarının hedefi haline getirmiştir. O yüzden soyu tehlike altında kabul edilen hayvanlar listesine alınmıştır. 

Nemli ya da sulak bölgelerde yaşayan Servallin kürklerindeki benekler daha küçük ve daha açık renkte iken kurak bölgelerde yaşayan Servallin ise benekleri daha koyu renkte ve daha büyüktür.

1 metreye varan uzunluğu ve 9 ila 13 kilo arasında değişen ağırlığı ile Serval vahşi kedi ailesinde nispeten uzun yaşayan kedilerdendir. Ortalama ömür 19 yıldır ve bir doğumda dişi Serval genellikle 3 yavru doğurur.

Hiç yorum yok: