Translate

12 Mart 2009 Perşembe

"Doktor balık" da denilen ve sedef hastalığının tedavisinde kullanılan bir balık


Gararufa,
Macrostamus (Beni Balığı).

Sivas`ın Kangal kaplıcalarındaki bu balıklar dış ülkelere gönderilmiş, üretilen doktor balıklar Amerika`da pedikürle spa sektörüne binlerce dolar kazandırmaktadır.
Psoriasis (sedef hastalığı) tedavisinde bu balıklar suyun etkisiyle yumuşayan psoriatik plaklara (ya da diğer deri hastalıklarının plaklarına)  yönelmektedirler. Bunun sonucunda kabuklar uzaklaşmakta, bu esnada ufak bir kanama olmakta ve yara, su ile gün ışığının etkisine maruz kalmaktadır. Bu işlem ayrıca absesi olan hastalarda irinin akmasına neden olmaktadır. Bazı hastalıklarda tropikal uygulanımın yararlı olduğu bilinen Selenyumun sudaki yüksek düzeyinin yara iyileşmesinde önemli etken olduğu bildirilmiştir. Selenyum, hücreleri serbest
radikallerin etkisine karşı koruyan bir enzim olan glutation, peroksidaz ' ın bir  ko-faktörüdür. 


Bu içme ya da lavaj suretiyle alınan suyun gastrointestinal (Midebarsak) ve jinekolojık hastalıklardaki yararlı etkisini de açıklayabilir. Türkiye dışından gelen gözlemciler de, bu suyu tecrübe eden hastaların  doktor balıklardan hoşnut olduklarını ve hayal kırıklığına uğrayan hiç  bir hastanın olmadığını bildirmişlerdir.
 

Hiç yorum yok: