Translate

10 Mart 2009 Salı

Kanatları küt olduğu için uçamayan, bacakları güçlü bir kuş...


Kivi,

Yeni Zelanda'nın ulusal simgesi olan kivi, çok eski dönemlerden günümüze kadar değişime uğramadan gelmiş bir kuştur. Bilimsel adı olan Apteryx, "kanatsız" anlamına gelir. Yaygın olarak benimsenen kivi adını ise çıkardıkları seslerden ötürü Maoriler takmıştır. Kivilerin sayıları oldukça az olduğundan Yeni Zelanda' da yasal koruma altındadır. Tavuk iriliğinde ve boz kahverengi tüylü olan bu kuşların dişileri erkeklerden biraz daha büyüktür. Tüylerinin örttüğü kanatlan çok az geliştiğinden uçamazlar. Kuyrukları da yoktur. Telekleri kılı andınr. Kalın ve kaslı bacakları sayesinde hızlı koşabilirler. Uzun gagasının ucunda bulunan burun delikleri, başlıca besinlerinden yersolucanlarının kokusunu almaya da yarar. Kivi genellikle gündüzleri korunaklı yerlerde barınır ve geceleri dolaşmaya çıkar. Zorda kaldığında keskin tırnaklı iri pençelerini kullanarak kendini savunur.
Dişi kivi uygun bulduğu oyuklara yılda genellikle bir, bazen de iki yumurta bırakır. Yaklaşık 7 cm genişliğinde ve 12 cm uzunluğunda olan kivi yumurtası onu yumurtlayan kuşa oranla çok iridir. Kuluçkaya erkek yatar. Yumurtadan yeni çıkan hav tüyleriyle kaplı yavru hemen yürümeye başlar ve kendi başının çaresine bakabilir.

Üç kivi türü vardır. Bayağı kivi (Apteryx australis) bütün Yeni Zelanda'ya yayılmıştır. Küçük benekli kivi (Apteryx owenî) ve büyük benekli kivi (Apteryx haasti) Güney Adası'nın yalnızca batı kıyılarında yaşar
 

Hiç yorum yok: