Translate

10 Mart 2009 Salı

Kanda alyuvarlar sayısının azalmasından ileri gelen hastalık, kansızlık ...

Kloroz, (Fr. chlorose).
(solgunluk hastalığı, genç kız kansızlığı)
Kanda alyuvar sayısının azalmasından ileri gelen, genellikle genç kızlarda görülen kansızlık.
Bir çeşit kansızlıktır. Kanda hemoglobin miktarının azalması, bu durumaneden olur. Çarpıntı, halsizlik, nefes darlığı, yüzde solgunluk ve ayak bileklerinde şişme görülür. 
Bu hasta­lık hemen yalnız 12 ile 18 yaşındaki kız çocuklarında görülür. Belli bir sebebe bağlı değildir. Hastanın yüzünde göze batacak bir solgunluk görünür. Gözlerinin altında morluklar olur. Muhati gışalar da solgun olur. Çehre bazan sarı yeşil bir renk alır. Vücudun öteki tarafları pek zayıf değildir. Hatta çok defa şişmandır. İyi beslenen çocuklarda da olabilir. Hastalığın sebebi kemik iliğinin bir zaafıdır. İlikte meydana gelen alyuvarlar zayıf çıkarlar, bu gibi zayıf alyuvarlar yeter derecede oksijen taşıyamaz.  Hastalık çok tedrici başlar, hastalar artan bir yorgunluktan, kol ve bacaklarındaki dermansızlıktan şikayet ederler. Canları yü­rümek, çalışmak istemez. Bir parça iş görseler hemen bitkin bir hale gelirler. Bu yorgunluk sabahları daha fazla olur. Bazıları öğleden sonraları ve akşamları dinçleşirler. Yavaş yavaş ilerleyen hastalık, rengi mum sarısı gibi yapar. İştiha kaybolur. Ekşi ye­mek kansızlığı arttırır. Bazı hastalar garip şeylere iştiha duyar­lar. Duvar sıvası, toprak, kurşun kalem, yumurta kabuğu, pamuk gibi şeyler yerler. Bazı ağır vak’alar ömür boyunca devam ederse de umumiyetle hastalık iyi bir tedavi sonunda geçer.  
Tedavi : Tedavi için umumi sağlık tedbirlerinden başka demir arsenik ve kükürt ön planda gelir. Demiri ihtiva eden su kürleri iyi gelir. Bu kür şehirlerindeki sükunet ve konfor da ayrıca yar­dım eder. Bu gibi hastalar ve umumiyetle anemik insanlar deniz­den yüksek yerlerde oturmalı ve hiç olmazsa zaman zaman bir dağ  kürü  yapmalıdır .

Hiç yorum yok: