Translate

14 Mart 2009 Cumartesi

Macar mutfağına özgü sığır eti yemeği


Gulaş,(Goulash)

Macaristan'ın geleneksel yemeklerinden biridir. Genellikle dana eti, soğan, kırmızı biber ve biberden yapılır. Gulaşın kökeni, 9. yy'da Macar çobanların yediği bir haşlama yemeğidir. 

Yemeğin adı, Macarcada "sığır güden kişi, çoban" anlamına gelir. Klasik "tencere gulaşı", soğanla kuşbaşı doğranmış sığır ya da koyun etinin domuz yağında kızartılmasıyla yapılır. Bu yemeğe tamamlayıcı olarak, sarmısak, karamankimyonu, domates, yeşil biber ve patates de konulur.

Ayrıca, Macaristan'da gulaş benzeri Pörkölt adı verilen bir yemek de yapılır. Macaristan'a özgü bir başka yemek olan székely gulyás da domates, soğan, karaman kimyonu ve ekşi krema katılarak yapılan bir tür domuz ve salamura lahana haşlamasıdır. (Sauerkraut)

Hiç yorum yok: