Translate

10 Mart 2009 Salı

Pulculuk...

Filateli,

Pul, önyüzünde çeşitli resim, şekil veya motifler basılmış, arka yüzüne özel bir zamk sürülmüş kare, dikdörtgen, üçgen, altıgen, yuvarlak, simetrik ve asimetrik veya benzeri şekillerde hazırlanmış, çeşitli büyüklüklerde olabilen, değerli bir kağıttır. Pulun ön yüzünde, ait olduğu ülkenin adı ve para birimine göre değeri yazılıdır. Bu değere ‘Nominal Değer‘ denir. Bazı ülke pullarında, ülke adı ve pulun nominal değeri başka dil ve alfabede de yazılabilir.

Dünyada ilk pul İngiltere’de basıldığı için yalnızca İngiliz pullarında devlet adı yazılı değildir. Pullar, çeşitli büyüklükteki kağıtlara tabaka halinde değişik baskı yöntemleri ile basılır ve koparma kolaylığı bakımından özel zımba cihazı ile perfore edilirler. İlk pullar tabakalardan makasla kesilerek ayrılırdı ve arkaları zamklı değildi. Posta pulları, dünyada ilk kez 06 Mayıs 1840 tarihinde İngiltere’de kullanılmıştır. Ülkemizde ise 13 Ocak 1863 tarihinde kullanılmaya başlamıştır. Posta pulları aynı zamanda koleksiyon amacıyla da kullanılmaktadır.
Posta pulları bir ülkenin kültürel, politik, turistik ve ekonomik propagandasını yapar. Bayrak gibi toprak gibi bağımsızlık sembolüdür. Posta pulları ve bununla ilgili İlk Gün Zarfı, Özel Gün Damgası, Posta Kartı ve benzeri maddeleri biriktirmeye Filateli (Pulculuk), bu işi yapan kişiye de Filatelist denir.

Başlıca Pulculuk Terimleri;
Sürekli Pul, Resmi Pul, Anma Pulu, Anma Bloku, Ek Değerli Pul, Uçak Pulu, Tematik Pul, Takse Pulu, Tet - Beş, Föyye, Sürşarj, Santre, Portföy, Seri, Blok, Filatelik Zarf, İlk Gün Damgalı Zarf, Özel Gün Zarfı, Marj, Posta Kartı, Perforaj, Dantel, Değer, Emisyon, Forma, Tiraj, Filigran, Poşet, Flam, Maksimum Kart

Varyete: Bir pulun değişik şekillerde basılmasıdır. Erörden farkı PTT’nin kontrolü altında yapılmasıdır.

Lejand: Pul üzerindeki yazılara denir.
Şarniyer: Pulların albüme tutturulmasına yarayan küçük zamklı kağıt parçası.
Erör: Değerli kağıtların basımı veya zımbalanması sırasında meydana gelen hatadır.
Ese: Baskı durumunu pulu bastıran kuruluşa göstermek için hazırlanan provalardır. Eseler yalnızca PTT müzesi veya arşivlerinde bulunur, satılmazlar.

Hiç yorum yok: