Zeytinyağı bu süreç boyunca Akdeniz insanının önemli bir gıdası olması yanı sıra, Akdeniz ticaretinin de temelini oluşturmuş ve sadece bir besin maddesi olarak değil aynı zamanda ışık kaynağı, sağlık ve güzellik iksiri olarak da kullanılmıştır.
Zeytinin Türleri;
Yeşil Zeytin; Sonbahar aylarında yeşil taneler renk atmaya başladığında toplanırlar. emizlenip boylarına göre ayrıldıktan sonra büyük havuzlarda acılığı gitsin diye sudkostik eriyiği ile yıkanır. Ardından havuzdaki zeytinler temiz su ile 3-4 defa yıkanır ve fıçılara doldurularak üzerlerine dökülen tuzlu salamura suyu ile 2-2,5 ay bekletilirler.
Siyah Zeytin; Dünyada en çok Türkiye ve Yunanistan’dan çıkar. İki türlü hazırlanır. Suda salamura ve kuru salamura. Zeytinler kalın tuz ile birlikte bir fıçıya dizilir ve üzerlerine su koyularak kapağı kapatılır. 30 gün kadar bekletilir. Bu Suda Salamuradır. Kuru Salamura ise, zeytinlerin kalın tuzla beraber küfelere dizilerek 15 gün bekletilmesi ile yapılır.
Siyah Zeytin; Dünyada en çok Türkiye ve Yunanistan’dan çıkar. İki türlü hazırlanır. Suda salamura ve kuru salamura. Zeytinler kalın tuz ile birlikte bir fıçıya dizilir ve üzerlerine su koyularak kapağı kapatılır. 30 gün kadar bekletilir. Bu Suda Salamuradır. Kuru Salamura ise, zeytinlerin kalın tuzla beraber küfelere dizilerek 15 gün bekletilmesi ile yapılır.
Zeytinin Çeşitleri;
Ada zeytini - Akzeytin(İzmir Çekişte) - Aşıyel-Ayvalık-Azman
Belluti
Çakır(İzmir)-Çelebi(İznik)-Çilli(Kemalpaşa)- Çekişte,
Dilmit-Domat(Akhisar)
Edremit(Ayvalık) - Eğriburun(Nizip)- Emiralem(Menemen) - Çekişte Erkence(İzmir) - Eşek
Gemlik- Gerali - Girit Ulağı - Goloz - Gülümbe,
Halhalı(Derik)-Haşebi(Hatay)-Hurma-Hursuki
Kalamata(Karamürsel)-Kalembezi(Gaziantep-Nizip) - Kan Çelebi(Gaziantep)-Kaplık- Kara - Karaca- Karayaprak-Kırma- Kıvırcık-Kiraz(Topan ve Oval adlı iki tipi var.)
Manzanilla, Manzanillo-Melkabazı-Memecik- Memeli - Midilli
Otur(Artvin)
Provens
Samanlı (Karamürsel)-Sarı Ulak-Sati(Karadeniz)-Savrani, Saurani (Hatay)-Suzeytini(Edincik, Erdek)
Şakran
Taşarası- Tatayn (Nizip) - Tekir-Tirilye-Topan(Aydın) - Topak,
Ulak-Uslu
Zoncuk,
Zeytin Cinsleri;
- Teneke tipi zeytin
- Salamura tipi zeytin
- Sele zeytin
- Konfit zeytin
- Çizme yeşil zeytin
- Sofralık yeşil zeytin
- Kalamata Tipi
- İspanyol Tipi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder