Translate

12 Mayıs 2009 Salı

Derinin yağ bezi ve ter bezi salgılarının anormal artışı ...

Sebore,  (İng. seborrhea). 
Seboreik,  
Psoriasis,
Yağ bezlerinin aşırı derecede salgı yapması veya normal dışı deri yağı akışıyla belirgin deri bozukluğu. Deri yüzeyinin bir yağ tabakasıyla kaplanması, kepeklenmesi, kabuklanması ve pullanmasıyla belirgindir. Hormonal dengesizlikler, iç ve dış parazitizm, dermatofitozis, aşırı duyarlılık reaksiyonları, lipit metabolizma bozuklukları, diyet yetersizlikleri ve çevresel etkilerden kaynaklanır ve ikincil olarak biçimlenir.

Sebore dermatitinin özelliği, yağlı kabuklanma (pul pul deri) ve cildin bir ölçüde kızarmış görünümüdür. Bu belirtiler özellikle burnun aşağı kısımlarının yanlarında, üst köprü kısmının yukarısında ve göğüs kemiği (sternumun üstünde) görülür. Göğüslerin altında, jenital bölgelerdeki deri kıvrımlarının arasında ve şişman kimselerde göbek çevresinde de olur.
Bazı kimseler doğuştan sebore dermatitine tutulmaya eğilimliymiş gibi görünürler ve tedavi yatıştırmaya yardım etse de bu dertten hiçbir zaman tam olarak kurtulamayacaklardır.
Bir diğer belirti kafa derisinin kaşınması ve pul pul kalkması olabilir. Diğer derilerle temas ettiği için nemli kalan deri kıvrımlarında (örnek: göğüslerin altı, genital bölge civarı) ikincil mantar enfeksiyonları problemi artırabilir. Bu enfeksiyonlar antibiyotik alan kimselerde birden alevlenebilir.

Tedavi, saç (kafa) derisinin sık sık şampuanla yıkanması ve ondan sonra dikkatle durulanmasından ibarettir. Hidrokortizonlu krem veya solüsyonların kullanılması cildi rahatlatır. Cilt doktorunuz belirli bir şampuan tavsiye edebilir. İkincil enfeksiyonunuzun da tedavi edilmesi gerekebilir.

Hiç yorum yok: