Kangri,
Yüzölçümü: 8.454 km²
Nüfus: 279.129 (1990)
İl Trafik Kodu: 18
Yılın yarısında karlarla kaplı yüce dağları, topraklarının üçte birini kaplayan ormanları, kamp, karavan, yaya ve atlı yürüyüş, bisiklet, fotoğrafçılık ve avcılık gibi pek çok turizm çeşidine elverişli yaylaları, zengin termal kaynakları ve içmeleri, yüzyıllardır yaşatılan kültürel değerleri, sevecen insanları ve geleneksel konukseverliği ile doğayla baş başa kalmak ve şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler için idealdir.
Çankırı ilinin ilçeleri;
Atkaracalar, Bayramören, Çerkeş, Eldivan, Eskipazar, Ilgaz, Kızılırmak, Korgun, Kurşunlu, Orta, Ovacık, Şabanözü ve Yapraklı'dır.
İskan varlığı Neolitik Dönemlere (M.Ö.7000-5000) ulaşan ve 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Danişment Beyliği Komutanlarından Emir Karatekin tarafından 1082’de Türk topraklarına katılan bir yerleşim birimidir. 1228’de Moğollar, 1309’ da Candaroğulları egemenliklerine giren Çankırı, 1392’de Osmanlı yönetiminde önce Anadolu Eyaletinin Sancak Merkezi, daha sonra Liva ve Mutasarrıflık olarak idari bölünüşte yer almış, Cumhuriyet Döneminde Vilayetler İdaresi Kanunu ile İl olmuştur.
Galatlar zamanında Gangrea (keçi otlatılan yer) anlamındaki şehir adı zamanla Cancari, Garaçalla, Gangeris ve Kangri’ye dönüşmüşse de 09 Nisan 1925’de Çankırı Milletvekillerinin önerileri ile Çankırı olarak son şeklini almıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder