Ülkemiz sularında bulunan ancak halkımız tarafından bilinmeyen bir canlı türü olan abalon özellikle Pasifik Okyanusunda yaygın olup eti oldukça pahalı pazarlanan bir canlıdır. Abalon, sekiz türü olan tek kabuklu ve taşlara yapışarak yaşayan bir canlıdır. ABD, Avustralya, Japonya ve birçok diğer Pasifik ülkelerinde abalon yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Abalon pazar büyüklüğüne 2-3 yıl süren yetiştiricilik peryodundan sonra erişmektedir. Yetiştiriciliği karasal ve denizel yetiştiricilik olarak yapılmaktadır. Her iki metodunda avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Denizel yetiştiricilik metodu düşük bir maliyet gerektirmesine rağmen çevresel parametrelerin kontrolü daha zordur.Karasal yetiştiricilik metodu ise başlıca su, tank ve toprak temini gibi konularda oldukça fazla yatırım gerektirmesine rağmen üretimin her aşamasını kontrol altında tutmak mümkün olabilmektedir. Yemleme, temizleme, taşıma ve hasat işlemleri için daha fazla çaba gerektirmesi nedeniyle denizel işletmelerde işçilik ücretleri daha fazla olabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder