Çilav,
İran Pilavı,
Üzerine et konmuş özel İran pirinciyle pişirilmiş pilav.
Acem pirinciyle pişirilip üzerine kuzu eti konarak yenen İran pilavı.
Malzemeler;
1 paket çilavlık pirinç (jasmin, amberbu veya basmati)
(kişi başına ½ bardak hesap edilir)
1,5 litre su
3 kaşık tereyağı, Tuz
Yemek Tarifi,
Pirinç akşamdan ıslatılır (veya 4-5 saat önce) su kaynatılır. Kaynayan suya daha önceden ıslatılmış, yıkanmış ve süzülmüş pirinç atılır. 1-2 defa kevgir ile karıştırılır ve 6 dakika pişirilir. 6 dakika sonra hemen kevgire alınıp süzülür, üzerine 1 bardak soğuk su gezdirilir ve tekrar bir tencereye alınır. Üzerine hafifçe kızdırılmış yağ ilave edilir. 1-2 defa çevrilip demlenmeye bırakılır ve sıcak olarak servis yapılır.
Tereyağı tencereye koyup pirincin, baklanın ve dereotunun yarısını sırayla katınız. Delikli bir kepçeyle öteki tenceredeki kuşbaşı etleri ve soğanları da tencereye koyunuz. Geriye kalan baklaları, dereotunu ve en üste pirinci yayıp, üstüne etlerin içinde piştiği suyu dökünüz.
Tencereyi harlı ateşte bir taşım kaynatınız. Ateşten indirip kapağını kapayarak fırına sürünüz ve pirinç pişip suyunu çekene kadar 30 dakika pişiriniz. Fırından alıp hemen servis ediniz.
İran Pilavı,
Üzerine et konmuş özel İran pirinciyle pişirilmiş pilav.
Acem pirinciyle pişirilip üzerine kuzu eti konarak yenen İran pilavı.
Malzemeler;
1 paket çilavlık pirinç (jasmin, amberbu veya basmati)
(kişi başına ½ bardak hesap edilir)
1,5 litre su
3 kaşık tereyağı, Tuz
Yemek Tarifi,
Pirinç akşamdan ıslatılır (veya 4-5 saat önce) su kaynatılır. Kaynayan suya daha önceden ıslatılmış, yıkanmış ve süzülmüş pirinç atılır. 1-2 defa kevgir ile karıştırılır ve 6 dakika pişirilir. 6 dakika sonra hemen kevgire alınıp süzülür, üzerine 1 bardak soğuk su gezdirilir ve tekrar bir tencereye alınır. Üzerine hafifçe kızdırılmış yağ ilave edilir. 1-2 defa çevrilip demlenmeye bırakılır ve sıcak olarak servis yapılır.
Kuzu Etli Çilav-İran,
Malzemeler;
1 kg kemiksiz kuzu budu (kuşbaşı doğranmış)
4 çorba kaşığı rafine yağ
2 soğan (dilimlenmiş)
1+1/2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2+1/2 su bardağı pirinç (yıkanıp, 30 dakika ıslatılmış ve süzülmüş)
500 gr taze bakla
90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
3 çorba kaşığı dereotu (doğranmış)
Yapılışı;
4 çorba kaşığı rafine yağ
2 soğan (dilimlenmiş)
1+1/2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2+1/2 su bardağı pirinç (yıkanıp, 30 dakika ıslatılmış ve süzülmüş)
500 gr taze bakla
90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
3 çorba kaşığı dereotu (doğranmış)
Yapılışı;
Rafine
yağı büyük bir tencerede orta ateşte ısıtınız. Kuşbaşı etleri iki üç
defada kahverengi olana kadar sote ettikten sonra bir delikli kepçeyle
bir tabağa aktarınız. Soğanları tencereye koyup ara sıra karıştırarak
10 dakika pembeleşinceye kadar kavurunuz. Etleri tekrar tencereye koyup
tuzun yarısını, tarçını, biberi ve suyu da koyup karıştırınız. Ateşi
kısıp tencerenin kapağını kapatarak 35 dakika, etler yumuşayana kadar
pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız. Önce
fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız.
Çilavı için büyükçe bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup harlı yüksek ateşte kaynatınız. Pirinci ve kalan tuzu katıp 1,5 dakika daha kaynattıktan sonra, pirinci bir kaba süzünüz. Aynı tencerede baklaları da 10-15 dakika kaynatınız.
Çilavı için büyükçe bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup harlı yüksek ateşte kaynatınız. Pirinci ve kalan tuzu katıp 1,5 dakika daha kaynattıktan sonra, pirinci bir kaba süzünüz. Aynı tencerede baklaları da 10-15 dakika kaynatınız.
Tereyağı tencereye koyup pirincin, baklanın ve dereotunun yarısını sırayla katınız. Delikli bir kepçeyle öteki tenceredeki kuşbaşı etleri ve soğanları da tencereye koyunuz. Geriye kalan baklaları, dereotunu ve en üste pirinci yayıp, üstüne etlerin içinde piştiği suyu dökünüz.
Tencereyi harlı ateşte bir taşım kaynatınız. Ateşten indirip kapağını kapayarak fırına sürünüz ve pirinç pişip suyunu çekene kadar 30 dakika pişiriniz. Fırından alıp hemen servis ediniz.
Dereotu; İran
yemeklerinde çok kullanılır ve bu kuzulu çilava da lezzet katar. Kuzu
etli çilav, baş yemek olarak yanında yoğurtla yada çoban salatasıyla
servis edilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder