Filiskin,
Yarpız, Yarpuz, (mentha pulegium).
Yarpuz, (Fr. Origan, marjolaine, İng. Punnyroyal).
Filiskin (Rumca).
Dağ nanesi,
Pülüskün,
Yabannanesi.
Yabani nane.
Kır nanesi,
Majoran,
Çay kenarlarında biten kokulu bir bitki.
Ballıbabagillerden
bir bitki.
Leylak rengi-pembe taçyapraklı Çiçekleri halka halka, kısa
saplı nane türünden, tüylü, güzel kokulu bir bitkidir.
Eskiden Romalılar, Yunanlılar tarafından yemeklerde kullanılmıştır.
Eski Yunanlılar bu bitkiyi şaraplarında tatlandırıcı olarak
kullanmışlardır. Şifalı otlar içinde sayılır. Bayılma, gaz, gut, safra
ve hepatit hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Bitki suyun
kaynama noktası altında demlenerek çay olarak kullanılır.
Antalya yöresinde çorbası yapılır.
Yarpızlı Çorba
Malzemeler:
Malzemeler:
Darı(mısır), yarpız (dağ nanesi), yoğurt, tuz.
Yapılışı:
Yapılışı:
Tencerede
kaynayan suyun içine yarma dökülüp pişirilir. İçine kıyılmış yarpız
atılır. Biraz daha piştikten sonra ya da ayranlı olarak yenilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder