Translate

17 Mart 2009 Salı

Mantar bilimi...


Mikoloji, (Yunanca fungus, mantar), 

Mantarlar alemini, onların genetik, biyokimyasal ve taksonomi özelliklerini ve kullanım alanlarını ve insanda hastalık yapan mantarları inceleyen bilim dalına denir.   Mantarlar da bakteriler gibi belirli bir hücre yapısına sahiptirler, hücre zarı, sitoplazma ve nükleusları vardır. Bitki ve bakteri hücresinden farklı özellikleri de vardır. Mantarların dış yüzeylerindeki hücre zarı, bakterilerden farklı olarak kitinden zengindir. Hücre zarında ayrıca sellüloz, pektoz, talloz gibi polisakkarit tabiatında çeşitli maddeler vardır.

Mikolojiyle ilgilenen bilimadamlarına "mikolog" ya da "mikolojist" denir. Mikoloji, önceleri mantarların bitkilerle akraba oldukları düşünüldüğü için botaniğin bir dalı olarak sayılıyordu. Daha sonraları yapılan genetik çalışmalarında mantarların hayvan ya da bitki olmadıkları anlaşılmıştır. Böylece mikoloji bir bilim olarak kabul görmüştür. İlk mikoloji derneği 1896 yılında İngiltere'de kurulmuştur.

Mantarlar 20 - 35°C'lik ısıda iyi ürerler. Mantarlar hidrofil ortamda çoğaldıkları için bulundukları ortamda uygun bir nem olmalıdır. Işık üremeyi engeller. Pitriosum gibi bazı mantarlar ışık görmeyen yerlerde çoğalıp hastalık yaparlar.


Mantarlar iki şekilde çoğalırlar:     
Aseksüel (eşeysiz) çoğalma:             
Sporangiospor, Konidium ,  Makrokonidium, Tallospor (Blastospor, Klamidospor, Arthrospor). Seksüel çoğalma:             
Oospor, Zigospor, Askospor, Bazidiospor.

Hiç yorum yok: