Translate

24 Mart 2010 Çarşamba

Orta Amerika kökenli bir ağaççığın yaprağından örülen esnek, şapka...

Panama,

Panama şapkalar güneşe ve suya çok dayanıklı olması ile bilinirler. Rivayete göre 20' nci yüzyılın başında Panama Kanalı' nın inşası sırasında keşfedilen ve ABD Başkanı Theodore Roosevelt' in 1914' te kanalı ziyaretinde çektirdiği bir fotoğrafla popülerleştirdiği krem rengi bu şapka hakiki hasırdan Ekvator' da yapılmaktadır.  Ekvador yerlilerinin eskiden bu şapkalar için “toquilla” adını verdikleri palmiye ağacının kamışlarını kullandıklarını, günümüzde ise bu ağaç çok azaldığından “Carludovico palmata” adlı palmiye ağacının kamışlarını tercih ettiklerini söylüyorlar.

Panama, bu şapkaların geçen yüzyılda ABD ve Avrupa'ya ihraç edildiği bir Orta Amerika limanının adıdır. Bunlar taze, su geçirmeyen ve biçimi bozulmayan şapkalar. Ekvator palmiyesi "Carludovica palmata" liflerinden örülüyorlar. Kolombiya'da Carludovica Palmata yaprağıyla örülen sepetlere ise petaka denilmektedir.

Ekvador’da panama şapka üretimi oldukça ilkel koşullarda ve aile şirketlerinde gerçekleştiriliyor. Her cumartesi sabahı, çok iyi beslenmiş atlara binen gençler, palmiye kamışı toplamak için ormanlık dağlara çıkıyorlar. Kamışlar gün boyunca ormanlık arazideki kamp yerlerinde toplanıyor; daha sonra, buraya kadar çıkabilen kamyonlar aracılığıyla aile şirketlerinin bulunduğu kasabalara taşınıyor. Ardından işin en çetin aşaması başlıyor. Ailenin yaşlıları kamışlardan en uygun yaprakları tek tek ayıklıyorlar ve lifleri en esnek yapıda olanlar bir kenara ayrılıyor. Bu yapraklar, dövülerek yumuşatılıyor ve ardından kaynar suyun içine atılıyor. 

Yapraklar bir güzel kaynatıldıktan sonra, açık havada iplere asılarak kurutulmaya bırakılıyor. İyice kuruyan lifler, hintkenevirinden yapılmış torbaların içine yerleştirilip Guayaquil kentine gönderiliyor. Bu kent, Ekvador’daki panama şapka üretiminin bir numaralı merkez… Cuenco, Montecristi ve Quito gibi daha büyük kentlere malzeme buradan sevk ediliyor. Gerek işlenmiş ürün, gerek hammadde almak için gelen Avrupalı tüccarlar da işlerini Guayaquil’de görüyorlar.
 

Hiç yorum yok: