Translate

28 Mart 2010 Pazar

Bataklık bölgelerde yaşayan ve sorguç tüylerinden süs yapılan turna türü...

Karkara, Turna türüdür. 

Turna kuşu, barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesidir.
Turna kuşuna Buğra adı verilir. Anadolu’da yaygın bir inanışa göre turnalar uğur, bereket, mutluluk ve refahın simgesi olan kutsal hayvanlar sayıldığı gibi, saflığın, temizliğin,dürüstlüğün, vefanın, sadakatın, sevginin, onurun, özgürlüğün de simgesidirler. 

Dünyanın hemen her yerinde görülebilen uzun boyunlu ve uzun bacaklı göç eden kuşlardır. göğüs yapıları sayesinde sesleri kilometrelerce duyulabilen turnalar sürü halinde uçarken v şekli oluşturmasıyla insanoğluna aerodinamik dersi vermiştir. 

Turna kuşu bir çok kültüre işlemiş, sembol olarak kullanılmıştır. turna kuşunun bazı özellikleri ( uzun mesafeli uçabilme, tek eşli yaşama ) farklı kültürlerde harmanlanarak yaşamın her alanına yansıtılmıştır. 

Japonyada kendisi gibi atom bombasından etkilenen yaşlı bir nineye arkadaşlık eden bir kız çocuğuna (sadako sasaki ) nine şöyle söyler: eğer bir kişi kağıttan 1000 tane turna kuşu yaparsa, her istediği kabul oluyor." “Kağıttan Bin Turna Kuşu” efsanesine göre, hasta birisi eğer bin adet kâğıttan turnayı katlarsa, tanrılar bu kişinin dileğini yerine getirecek ve onu sağlığına kavuşturacaktır.  Küçük kızın ömrü buna yetmez ama arkadaşları hiroşima'da sadako sasaki adına elinde bir turna kuşu bulunduran heykelini dikmişlerdir. Japon kültüründe bunun gibi birçok hikaye anlatılır. Turna yaşamın, barışın, mutluluğun, güzelliğin, şans ve bereketin sembolü olarak hikayelendirilir.

Turna kuşları Çinde vefanın, iyiliğin sembolü olmuştur. Ayrıca turnanın bir pirinç tarlasının üstünde görülmesi de bereketin işareti sayılırmış.
 
Turna Kuşu, Orta Asya dan Japonya ya oradan da Kore ye kadar geniş bir kuşakta kutsal olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda turna, Alevilik ve Bektaşilik kültüründe de çok önemlidir. Alevîlikte turna ve güvercin kutsal sayılan iki kuştur. Bu kuş, Alevî-Bektaşi folklorunda da önemli bir rol oynar ve Hz. Ali yi temsil eder.

Hiç yorum yok: