Translate

17 Ocak 2014 Cuma

Dinleme, izleme salonu ...

Oditoryum, 
İng. auditorium, 
Frn. auditorium, 
Alm. auditorium,
Dinleme/izleme salonu, 
İzleyici bölümü,
Konser salonu, 
Toplantı salonu, 
Konferans salonu,
Etkinlik merkezi.
Antik Romada halkın ozanları dinlemek üzere toplandığı yer, 
Konserlere, konferanslara elverişli dinleme salon.

Latince işitmek anlamındaki audire kelimesinden türetilmiştir. Auditorium konferans, konser ya da tiyatro gösterileri için düzenlenmiş büyük salon anlamındadır.
Konser veya tiyatro gösterilerinin yapılabileceği gibi düzenlenmiş büyük salon.
Üniversitelerdeki büyük derslikler.
Dinleme salonu,
Büyük konferans salonu.

Oditoryum, büyük salon. Bu salonun sahne kısmında sanatçı veya konuşmacıların bulunduğu bölüm vardır. Diğer bölümde ise sahneden sunulan ve duyurulan görüş, konuşma ve sözlerin dinlendiği ve izlendiği,  izleyici salonu vardır.  Bu bölümde localar, Balkonlar, galeriler olabilir. Yapının mimarisine bağlı olarak düzenlenmiştir. Genelde görüşü artırmak için sahne kısmına doğru eğimli ve basamaklı yapılmıştır. Ayrıca ses akustiği için de özel bir çalışma yapılır.  Salonun tavanlarında, yan duvarlarında gizli olarak yerleştirilmiş ses ve ışık düzenleri mevcuttur. Bu düzenekler sayesinde ses, ve ışık kontrol edilir. Ayrıca yangın, ısıtma, soğutma ve havalandırma için özel bir düzenleme yapılmıştır.  

Aşağıda ünlü öditoryumlardan örnekler sunulmuştur.;
Shatin Town Salonu Oditoryum (1987) / Taipo Civic Centre Oditoryumu (1985) / Tuen Mun Town Salonu Oditoryum (1987) /  Kursaal Sarayı (San Sebastian) /  Andrew W. Mellon Oditoryumu (ABD ’nin başkenti Washington DC , 1301 Constitution Avenue NW) / Enka Açıkhava Tiyatrosu  Enka Oditoryumu /  Oscar Niemeyer Kültür Merkezi-Cabo Branco İstasyonu / Ibirapuera Oditoryumu (Portekizce: Auditório Ibirapuera) , Brezilyalı mimar Oscar Niemeye'in eseri /  Toulada Oditoryumu,  Mimar Fransisco Mangado (2011) 

Hiç yorum yok: