Translate

12 Ocak 2014 Pazar

Döner kanatlı hava aracı ...

Otojir,
Otojiro.
Dik iniş ve çıkış yapabildiği için dar yerlerde de kullanılabilen, tepeden pervaneli uçan taşıt.  Otojir, bir motor üstünde yer alan, yatay olarak dönen rotor yardımıyla havalanabilen, havadan daha ağır bir uçuş aracıdır.

İlk İspanyol mühendis Juan de la Cierva tarafından icat edildi. 1920'lerin başlarında döner kanatlı hava taşıtlarındaki en önemli gelişme Juan de la Cierva'nın yaptığı otojirdir. ARF rotor ( autorotation ) ilkesine dayanan bir uçan makine . Otojir Helikopterden farklı bir araç olup rotorun, içinden geçen havayla döndürülmesidir Bu prensibe otorotasyon deniyor. Otorotasyon ilkesi doğada, milyonlarca yıldır akçaağaç tohumlarının dökülmesi esnasında izlenmiş ve bu tohumlarıın, yere düşüşleri otorotasyon sonucu yavaşladığı için, rüzgarla geniş bir alana yayılmışlardır.Buna en güzel örnek insanların otorotasyondan yararlanarak yaptıkları ilk buluş Yel Değirmenleri olmuştur.

Otojirde bir motor ki ileriye doğru hareketi sağlayan bir motor ile yükselmesi için bir pervane vardır. Aracın İleri doğru hareketi esnasında havalandırıcı rotor hafifçe arkaya doğru kaykılır. Bu esanada hava akımı rotorun içinden geçer ve araç yükselir. Bu şekilde rotor, otojiri havalandırır.  Basit olarak helikopterler gibi dikey olarak yükselmeyip önce ileriye doğru hızlanır sonra havalanır.  Ilk örneklerinde görülen kusurlar sonradangiderildi. Helikopter ile uçaktan melez bir ekipman üretilmiştir. Uçak kanadı yerini alan serbest pervaneli ciroplanla havacılıkta bir atılım yapılmıştır.İspanyol mühendis bu buluşu ile dünya çapında şöhreti yakalamıştır. ABD, Fransa ve Almanya gibi küresel üreticiler otojiro lisansı altında araç üretmeye başladı. Sovyet mühendis Nikolai Kamov ve NK Skrzhinskaya  ise ilk otojiro KASKR -1 yaptılar. On yıl içinde Sovyet mühendisler 15 türünü geliştirdiler.

Nispeten yüksek maliyet ve yüksek teknik göstergeler sayesinde günümüzde bir çok kullanma alanı edinmiştir. Bunlar; arama ve kurtarma operasyonları, tarım, hava ve  toprak ve bitki denetimleri, kişisel zevk ve doyum için kullanılmaktadır. Uçuş için uzun uçuş saatlerine ihtiyaç yoktur. Ayrıca saklamak park etmek için 10 metre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde küçük bir hangar yeterlidir. 

Bugüne kadar, hava yoluyla seyahat için en güvenli yoldur. Kolayca sıfır hızda dahil olmak üzere tüm uçuş modu işletilmektedir. Hatta bir motor arızası ile dahi ünite iniş için uygun bir yere inebilmektedir. 

Fotoğraf ve video çekimi için ön koltuk muhteşem bir yerdir. Kişisel olası işler için müthiş bir ulaşım aracıdır. Konfor seviyesi, yakıt tüketimindeki cimriliği, teknik özellikleri hava araçları ile mukayese edilemez. İşte bu nesne sadece gökyüzünde değil sonsuz can sıkıcı trafik sıkışıklığında bir çözümdür.

Helikopter,  (Fr. hélicoptère).
Helikopter ilk olarak Fransız pilot Paul Cornu tarafından kullanılmıştır. 
Helikopter kelimesi yunanca da hareketli kanatlar anlamında olan heliko pteron kelimesinden türetilmiştir. 

Dikey kalkış ve iniş yapabilen, havada sabit kalabilen, taşıma kuvveti oluşturan döner kanatlı, pervaneli hava araçlarına ise Helikopter denilmektedir. Helikopterde kanat, uçaktaki gibi sabit olmayıp hareketlidir. 

Hareketli bu kanatlar pervane şeklinde olup iki ya da daha fazla pervane parçasından (pal)’den oluşur. Motor bu palleri çevirir. Prensip olarak alçak ve yüksek basınç alanları oluşumuna dayanan bir sistemle hareket ederler. Oluşan basınç farkı aracı taşıma kuvveti oluşturur. Helikopterin ağırlığına eşit bir taşıma kuvveti oluştuğunda helikopter havada askıda kalır. Bu kuvvet büyük olursa dikey olarak yükselir. Prensip böylece işler.

Hiç yorum yok: