Translate

30 Ocak 2014 Perşembe

Maddenin temel yapı taşı ...

Kuvark,  (İng. quark).
Kovark, 
Kuark,
Maddenin temel yapı taşıdır. 
Maddenin temel bileşenlerindendir.
Proton ve nötronların temel yapı taşı olan farklı spinli elemanter parçacıklardır.
Maddenin bu temel yapı taşları birleşerek hadronları oluşturur. Bunlar atomun çekirdeğini oluşturan proton ve nötron olarak bilinir. 

 
Eskiden atomları oluşturan en küçük parçacıkların protonlar ve nötronlar olarak biliyorduk. Şimdi yeni zamanda, atomun içindeki bu parçacıkları oluşturan onlardan çok daha küçük parçacıklardan oluşan yapı taşlarının olduğu biliniyor. Bunların boyutlandırılması yandaki şekilde gösterilmiştir. Bilgi için bu küçüklük protonu oluşturan kuvarkların boyutu 10-18 (0,000000000000000001) metredir dersek gerisini varın siz düşünün. 

Fransızca Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire diye adlandırılan merkezi İsviçre'nin Meyrin kentinde bulunan, CERN' de bu kuvarklardan esinlenerek bir deney yapılmaktadır.

Tüm dünyanın ilgisini çeken ve maddenin temel yapı taşlarından biri olan kuvarklardan birisi olan araştırmacı Higgs parçacığının yapısı ve davranışları üzerinedir. Atomu parçaladılar Japonya mahvoldu. Eğer bu parçacığı parçalarlar sa ne olacak göreceğiz. Hayırlısı inşallah.

Hiç yorum yok: