Translate

27 Ocak 2014 Pazartesi

Endonezya'da halen faaliyette olan bir yanardağ ...

Sinaburg,
Sinaburg Yanardağı,

Endonezya'da 400 yıl önce faaliyet göstrmiş olan Sinabung yanardağı 2013 yılında uyanarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Bu günlerde lav ve kül püskürtüyor. Çevresinde bulunan ahali evlerini ve çevreyi terk etmek zorunda kalmışlardır. Yanardağın bulunduğu binlerce hektar (11 bin) tarım alanı yok oldu. Endoneya'nın Kuzey Sumatra eyaletinde bulunan yanardağ  2460 metre yüksekliktedir. Yanardağ çevresinde yaşayan yaklaşık 30 bin kişi zor durumda kalmışlardır. Yöneticiler bu durum karşısında çaresiz kalmışlardır. 

Endonezya'da halen aktif olarak faaliyetini sürdüren 130 yanardağ bulunmaktadır. Dünyada bu konuda birinci sırada bulunmaktadır. Muhtelif zamanlarda sık sık volkan patlamaları, püskürmeler ve lavlarla uğraşmaktadır. Endonezyada 78, Japonyada 49 (Bir çoğu büyük şehirlerde) ve Birleşik Devletlerde 37 yanardağ halen faaliyettedir. 

Endonezya' da halen faaliyette olan yanardağlardan bazıları;
Krakatoa (Rakata),  Tambora(Sumbawa), Kelut(Doğu Java),  Vurlali Yanardağı (Banda), Semeru ya da Mahameru yanardağı(Java adasında), Merapi yanardağı(Gunung Merapi), Yogyakarta-Java), Maluku adaları.

Hiç yorum yok: