İtalyan mutfağının mihenk taşlarından risotto, pirinçlerin nişastasını salmasıyla ortaya çıkan kremasıyla benzersiz bir yemektir. Risotto için en önemli doğru pirinci yani Arborio türü pirinci kullanmak. Arborio pirinci pişerken nişastasını saldığından kremamsı bir yapı oluştururur ama içi hafif diri kalır ki bu da risottoya o çok sevdiğimiz lezzetini katar. En önemli konu ise mutlaka sıcak sebze, et veya balık suyu kullanmaktır. Genel olarak soğan, yağda kavrularak yumuşatılır, ardından pirinç eklenir, rengi saydamlık kazanıncaya dek iyice karıştırılır. Pirincin yağa bulanması, nişasta salması bakımından önemlidir. Risotto ustaları, bu noktanın önemle altını çizer. Bu işlemin ardından et suyu ve/veya şarap azar azar eklenir - her defasında bir kepçe kadar. Sıvının ısısı, pirinçlerin cızırdamasını engellemeyecek kadar sıcak olmalı, ancak kaynar olmamalıdır. Sıvı eklendikçe risottoyu devamlı karıştırmalıyız. Son olarak da risotto pişer pişmez yenmeli, asla tekrar ısıtılmamalıdır.
2 su bardağı arborio pirinci
1 orta boy soğan
3 diş sarımsak
300 gr taze mantar
1 tutam ince kıyılmış maydanoz
½ bardak beyaz şarap
4 kaşık zeytinyağı
2 kaşık tereyağ
50 gr rendelenmiş parmesan peyniri
6-7 bardak sıcak sebze veya et suyu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder