Translate

24 Temmuz 2009 Cuma

Çin felsefesinde doğru yolu yada cennetin yolunu belirten temel kavram...


Tao (Dao), Pinyin.
Taoizm (Daoizm ya da Taoculuk olarak da anılır),  

Çinin en eski dinlerinden biri olan Taoizm, Şintoizm ve Konfüçyanizm 'e reaksiyondan doğmuştur. Kurucusu Lao Tzu (Lao-Tse / ihtiyar bilgin)' dir. Hayatı hakkında az bilgiye sahip olmamıza rağmen MÖ.604-517 yılları arsında yaşadığı Honan 'da doğduğu Konfüçyüsün çağdaşı olduğu düşünülmektedir. Taoizm' in kurucusu Laozi' nın ardından Zhuangzi da bu akımın en önemli temsilcisi olmuştur.
 
Mitolojiye göre, Laozi’ nın annesi nurdan gebe kalmış, hikayelerin çoğu Budizm’ den sonra Budist hikayelerine rağbet için yazıldığı iddia edilir. Laozi' nin,babasız bir şekilde dünyaya gelişi mitolojisinden yola çıkılarak bazıları bir peygamber olabileceği fikrini ileri sürer.
 
Taoizmin temeli mistik panteizmdir. Tao,dünyayı yöneten sebeptir. O görülmeye,işitilmeyen, kavranılması mümkün olmayan bir yaratıcı prensip olarak algılanmaktadır. Bir başka açıdan Tao göğün ve yerin kaynağı, yaratıcı ve yaşatıcı kavramdır. Hiçbir şeye muhtaç değildir.
 
Taoizm 'in mukaddes kitabı Tao-Te-King (Tao ve Fazilet) 'dir. Tao ihtiyarladığında batıya göç etmiş ve kitabını bir gümrükçüye yazdırmıştır. 1788 de Latince 'ye 1823 ‘de Fransızca 'ya çevrilmiştir. Tao-Te-King ile incil arasında benzerlikler olduğu anlaşılmaktadır. Taoizm 'e göre Tao, yol, doğruluk tabii dünya nizamı anlamına gelir. Kitap 2 bölüm 5000 kelime ve 81 bahisten oluşmaktadır.

Hiç yorum yok: