Ferraş,
Cami, mescid, imaret gibi müesseselerin temizliğini sağlamak, kilim, halı ve hasır gibi mefruşatını yayma hizmetleriyle vazifeli olan kişiler hakkında kullanılır bir tâbirdir. Ferraş, arapçada, yayıcı, hizmetçi, döşeyici anlamlarına gelir. Yeniçeri teşkilâtında bu işi görenlerle, Kâbe'yi süpürenler hakkında ıstılah olarak da kullanılır.
Süpürülen gübürleri toplamak için kullanılan araca da Faraş denir ki ferraş' tan türetilmiştir.
Süpürgeci, temizlik görevlisi demektir. Eskiden çeşitli müesseselerin vakfiyelerinde ferraş kadrosu da belirtilir ve ücreti tayin edilirdi. Mesela;
Ferraş-ı kenîf (Tuvalet temizlikçisi) 2.5 akçe
Ferraş-ı tâbhâne(Tabhane temizleyicisi) 3 akçe
Ferraş'a (cami temizliğinden ve düzeninden sorumlu)3 akçe,
Süpürgeci:
Meydana Car gelir.Süpürgeci meydanı süpürürken" Allah Muhammet ya Ali" der meydan süpürülür. Süpürgecinin görevine Ferraş denir. Ferraş Gözcü ile birlikte duaya durur. Ferraş :"Hamdülillah pirimiz Hünkar Hacı Bektaşı Veli, Üstadımız Ali Muhammettir.Seyyidi ferraş er cemali Muhammet Kemali Hasan Hüseyin Ali'yi bilen dara Muhammet Mustafa'ya Selavat " der. Dede şu duada bulunur." Allah Allah hizmetler kabul ola muratlar hasıl ola, Hak Muhammet Ali katarından didarından ayırmıya, Seyidi ferraşın Ali hümmeti kerameti hazır ola" duası söylenirken Cemde bulunan bütün canlar büyük küçük herkes bir huşu içinde içten gelen bir itikat sesi ile Allah Allah kabul eyle diye niyaz ederler. Her hizmette mutlaka selavat getirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder