Mimoza,(Küstüm otu, Dokunma bana)
Mimozanın (Acacia Dealbata) anavatanı Güneydoğu Avustralya ve Tasmanya’dır.
Mimoza Familyası: Baklagiller (Leguminosae) Türkiye'de yetiştiği yerler: Tabii olarak yetişmez. Süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Küstüm otugiller familyasının örnek bitkilerindendir. Mimosa cinsi bitkilerin çoğunluğunun Amerika anakarasının tropikal bölgelerinde yetişen 300 dolayında türü bulunmaktadır. Mimoza bitkisi bol güneşli ortamlarda ve süzek (suyu iyi akıntılı) olmak koşuluyla her tipteki toprakta iyi gelişir.
Anayurdu Brezilya olan ve 60 cm. kadar boylanabilen bu tür, bir yıllık duyarlı otsu bitkidir. Dikine uzayan sürgünleri, bu sürgünlerin üzerinde yer alan ve eğreltiotlarınınkine benzer pek çok yaprakçıktan oluşan yeşil renkli bileşik yaprakları vardır. Bitkinin yaz aylarında açan pembe ya da lavanta mavisi-beyaz çiçekleri, ipekten yapılmış ponponları andırır. Fazla dekoratif olmamakla birlikte çiçek bahçelerimizin sınırlarında veya bordürlerde yetiştirilen mimozalara dokunulduğunda bitki hemen oradaki yapraklarını büzerek kapatır. Bir-iki dakika böyle büzülü kaldıktan sonra açılan yaprakların büyüteçle incelendiğinde, o kesimdeki ince tüylerin dokunma sırasında zedelendiği görülür. Bu yüzden bitkinin, o kesime besin göndermediği düşünülmektedir, işte mimoza, bu olay bir eğlence konusu yapılmak üzere bahçelerde yetiştirilmektedir.
Tropik bölgelerde yetişen güzel kokulu, sarımsı beyaz renkli çiçekler açan bir yıllık otsu bitkiler. Yaprakları parçalıdır. Uyartılar karşısında nastik hareketlerde bulunur. Yaprakçıklarını katlar ve yapraklar sarkar. Bir müddet sonra eski durumunu alır. Bundan dolayı küstüm otu da denilmektedir. Süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder